Шоколадов салам

Любимо сладко изкушение за всички възрасти

4 от общо 5 гласа
60 мин.
Необходими продукти

250 г натурален шоколад (мин. 70% какао)

250 г бисквити амарети или обикновени бисквити

10 г безсолно масло

150 г захар

3 яйца от свободни кокошки

2 с.л. ликьор амарето

2 с.л. какао

75 г бадеми

75 г лешници

50 г шамфъстък

1 с.л. пудра захар

Начин на приготвяне:

1. Начупете шоколада на парченца и го сложете в стъклена купа. Разтопете шоколада на водна баня, като поставите купата върху тенджера с вряща на умерен огън вода, без тя да докосва дъното на купата. Щом шоколадът се разтопи, свалете купата от огъня и оставете настрани да се охлади.

2. Сложете бисквитите в плик за фризер и ги начупете на парченца, удряйки ги с точилка.

3. В купа разбийте маслото със захарта с помощта на миксер, докато сместа стане пухкава. Добавете яйцата едно по едно, без да спирате да разбивате. Добавете ликьора и разбийте.

4. Към охладения шоколад добавете какаото, пресято през цедка, и разбъркайте внимателно с шпатула. Добавете разтопения шоколад на струйка към маслената смес, като разбивате с миксер. Добавете начупените бисквити и нарязаните на едро ядки. Разбъркайте добре и поставете сместа в хладилник за 20-30 минути.

5. Върху голяма дървена дъска постелете два листа прозрачно фолио, които да се застъпват. По средата изсипете сместа за шоколадовия салам и я оформете в цилиндрична форма с дължина около 30 см. Завийте във фолиото на стегнато руло, като хубаво завиете краищата на фолиото в противоположни посоки. Поставете рулото в хладилник поне за 6 часа, най-добре за 1 нощ.

6. Постелете лист хартия за печене върху дървена дъска и поставете студеното руло върху него. Отстранете прозрачното фолио от целия салам, като оставите само това в двата края. Поръсете с пудра захар и я разнесете по цялата повърхност на салама с помощта на длан. Вземете въженце или канап шест пъти по-дълго от дължината на рулото и го завържете на възел първо в единия край. Започнете да правите примки по дължината на шоколадовия салам, за да изглежда той като истински италиански салам. Поставете шоколадовия салам върху дървена дъска и нарежете няколко резена.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти