Шоколадов пудинг с амарети

Впечатляващ и неустоим десерт

3.67 от общо 3 гласа
50 мин.
Необходими продукти

125 г фина захар

2 с.л. вода

5 яйца от свободно отглеждани кокошки

50 г какао

30 мл ром

400 мл прясно мляко

100 мл течна сметана

60 г пудра захар

5 листа мента

10 бисквити амарети

1 портокал, кора и резени

Начин на приготвяне:

1. За карамела сипете захарта в касерола с двойно дъно и дълга дръжка. Добавете водата и оставете да заври на умерен огън. След това изчакайте да се получи карамел с кехлибарено жълт цвят, като от време на време само разклащате съда.

2. В друг съд сипете прясното мляко и сметаната и оставете да се загреят докато се образуват балончета по краищата.

3. В голяма купа разбийте яйцата със захарта. Добавете пресятото какао и рома. Натрошете 4-5 бисквити амарети в сместа и разбъркайте. Добавете 1 черпак от горещото мляко и сметана и разбъркайте. Сипете втори черпак и отново разбъркайте. След това добавете цялото останало количество. Разбъркайте до хомогенност.

4. Щом дръпнете карамела от огъня, изчакайте 1 минута и след това го излейте на дъното на висока кръгла керамична форма за пудинг. Поставете формата в дълбока тава. Излейте шоколадовата смес във формата. Напълнете 3/4 от обема на тавата с гореща вода  и печете в педварително загрята фурна на 140 градуса 50 минути.

5. След като пудингът изстине на стайна температура, го охладете в хладилник най-малко за 2 часа или за 1 нощ. За да го извадите от формата, минете с острието на нож по стените. Поставете голяма чиния върху формата и я обърнете. Поръсете с няколко натрошени бисквити амарети и няколко цели отстрани. Настържете фино портокалова кора, а отстрани сложете резени портокал. Накрая поръсете с малко пудра захар и украсете с листа мента.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти