Португалски тарт

Яйчен, карамелизиран и щедро поръсен с канела

2 от общо 1 гласа
60 мин.
Необходими продукти

7 жълтъка

3/4 ч.ч. захар

2 с.л. царевично нишесте

500 мл прясно мляко

100 мл течна сметана (35% масленост)

1 шушулка ванилия

2 пакета маслено тесто

1/2 ч.л. канела

Начин на приготвяне:

1. Намажете с масло дъното и стените на форма за тарт с подвижно дъно (диаметър 20 см). Извадете на момента масленото тесто от хладилника, за да е студено. Постелете единия разточен маслено тесто и го напаснете по дъното и стените на формата. С другия лист попълнете дупките. Изрежете излишното тесто по краищата. Надупчете тестото по дъното с вилица. Постелете хартия за печене и изсипете оризови зърна върху нея, като ги разстилате на един слой. Печете „на сляпо“ в предварително загрята фурна на 180 градуса 15-20 минути, докато по края тестото стане златисто.

2. Отстранете хартията и оризовите зърна и намажете тестото с предварително разбит жълтък. Поръсете с 1 с.л. захар и печете още 15 минути.

3. За крема сипете прясното мляко и сметаната в тенджерка. Добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия и загрейте почти до точката на кипене.

4. В голяма купа разбийте жълтъците с 3/4 ч.ч. захар и царевично нишесте, докато сместа стане светла и лъскава. На тънка струйка, при непрекъснато енергично разбиване, добавете горещото мляко към сместа с жълтъци. Пресипете сместа в тенджерката и загрейте на умерен огън. Бъркайте непрекъснато, с помощта на тел, докато сместа не се сгъсти. Пресипете крема в по-плитък съд и покрийте с прозрачно фолио. Оставете да се охлади напълно в хладилник.

5. Изсипете студения крем върху напълно изстиналата основа от маслено тесто. Печете тарта в предварително загрята фурна на 180 градуса 20-25 минути.

6. Щом изпеченият тарт изстине за картко, извадете го от формата и го прехвърлете върху поднос. Поръсете с тънък слой канела, с помощта на фина цедка.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти