Плодово руло със сметана

Плодово руло със сметана

0 от общо 0 гласа
70 мин.
Необходими продукти

яйца - 5 бр - 3.32 лв

захар - 100 гр - 0.27 лв

брашно - 150 гр - 0.28 лв

течна сметана - 400 мл - 3.60 лв

ягодов конфитюр или друг вид по избор - 1 буркан - 7.19 лв

ванилия - 1 бр - 0.05 лв

сол 1 щипка

пудра захар за поръсване

Ако някога сте смятали, че е трудно да се направи плодово руло, ще ви опровергаем категорично с тази рецепта. Убедени сме, че ще ви допадне и ще присъства често на масата ви.

Вероятно сте имали един не особено успешен опит, в който рулото се е счупило, и това ви е отказало. Не се отказвайте от този тип десерти. В приготвянето им има някои тънкости, които ние с удоволствие ще споделим с вас.

Първо, печете тестото на тънък пласт. Дори да бухне, след това, когато го навиете, ще се смачка до необходимата дебелина. Тя е максимум 1,5 см. Ако го сложите в малка тава обаче и още сурово е 2 см, ще получите чудесен въздушен кекс, но не и блат за плодово руло.

Още докато е топло (не горещо), го покрийте с влажна кърпа, отлепете хартията за печене и го навийте на руло, както сме показали във видеото. Топло е гъвкаво и след това, когато го намажете със сметана и плодов пълнеж, няма да се счупи при навиването, тъй като вече ще е е „заело“ форма.

Опростили сме рецептата за това плодово руло максимално и за декорация просто го поръсихме с пудра захар. Ако имате желание, може да го намажете с бита сметана или пък с маслен крем, какъвто се приготвя за бисквитено руло или сладки от обикновени бисквити. Декорирайте с плодове непосредствено преди поднасяне, за да не омекнат и да съсипят вида на десерта. Най-добре е да сложите плод към всяко парче, за предпочитане същия като този от конфитюра, който сте ползвали.

  1.  Първата задача от подготовката на плодовото руло е да отделите белтъците от жълтъците.
  2.  Разбийте белтъците на сняг, добавете част от захарта и продължете да разбивате още няколко минути.
  3.  Разбийте жълтъците с останалата захар и ванилията, прибавете на части пресятото брашно и белтъците.
  4.  Редувайте така докато свършат. Разбърквайте сместа много добре.
  5.  Покрийте дъното на голяма правоъгълна тава с хартия за печене, изсипете тестото, разпределете го равномерно и сложете да се пече на 180 градуса за 15-20 минути докато покафенее.
  6.  Когато блатът е готов, го извадете от фурната, покрийте с навлажнена кърпа, отлепете хартията, навийте на руло и оставете да изстине.
  7.  Разбийте сметаната с миксер. Ако не е сладка, добавете захар на вкус.
  8.  Сложете изстиналото руло на масата. Развийте го внимателно, намажете го със сметаната, разпределете конфитюра равномерно и навийте отново.
  9.  Поръсете готовото плодово руло с пудра захар и го сложете в хладилник да стегне. Сервирайте го нарязано на филийки с дебелина около 1,5 см.

Бележки

Това ястие е подходящо за деца. Одобрено от д-р Райна Стоянова, специализант по ендокринология и болести на обмяната.

Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа течна сметана, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа ягодов конфитюр, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти