Плодово руло със сметана

Лесна рецепта, с която ще обикнете приготвянето на този тип десерт

1 от общо 1 гласа
60 мин.
Необходими продукти

яйца - 5 бр

захар - 100 гр

брашно - 150 гр

течна сметана - 400 мл

ягодов конфитюр или друг вид по избор - 1 буркан

ванилия - 1 бр

сол - 1 щипка

пудра захар за поръсване

Ако някога сте смятали, че е трудно да се направи плодово руло, Mate Kitchen ще ви опровергаят категорично с тази рецепта.

Вероятно сте имали един не особено успешен опит, в който рулото се е счупило, и това ви е отказало. Не се отказвайте от този тип десерти. В приготвянето им има някои тънкости, за които Mate Kitchen ни съветват.

Първо, печете тестото на тънък пласт. Дори да бухне, след това, когато го навиете, ще се смачка до необходимата дебелина. Тя е максимум 1,5 см. Ако го сложите в малка тава обаче и още сурово е 2 см, ще получите чудесен въздушен кекс, но не и блат за плодово руло.

Още докато е топло (не горещо), го покрийте с влажна кърпа, отлепете хартията за печене и го навийте на руло, както е показано във видеото. Топло и гъвкаво е, а след това, когато го намажете със сметана и плодов пълнеж, няма да се счупи при навиването, тъй като вече ще е е придобило форма.

Рецептата за това плодово руло е опростена максимално и за декорация е поръсена единствено с пудра захар. Ако имате желание, може да го намажете с бита сметана или пък с маслен крем, какъвто се приготвя за бисквитено руло или сладки от обикновени бисквити. Декорирайте с плодове непосредствено преди поднасяне, за да не омекнат и да съсипят вида на десерта. Най-добре е да сложите плод към всяко парче, за предпочитане същия като този от конфитюра, който сте ползвали.

Начин на приготвяне:

1. Първата задача от подготовката на плодовото руло е да отделите белтъците от жълтъците.

2. Разбийте белтъците на сняг, добавете част от захарта и продължете да разбивате още няколко минути.

3. Разбийте жълтъците с останалата захар и ванилията, прибавете на части пресятото брашно и белтъците.

4. Редувайте така, докато свършат. Разбърквайте сместа много добре.

5. Покрийте дъното на голяма правоъгълна тава с хартия за печене, изсипете тестото, разпределете го равномерно и сложете да се пече на 180 градуса за 15-20 минути докато покафенее.

6. Когато блатът е готов, го извадете от фурната, покрийте с навлажнена кърпа, отлепете хартията, навийте на руло и оставете да изстине.

7. Разбийте сметаната с миксер. Ако не е сладка, добавете захар на вкус.

8. Сложете изстиналото руло на масата. Развийте го внимателно, намажете го със сметаната, разпределете конфитюра равномерно и навийте отново.

9. Поръсете готовото плодово руло с пудра захар и го сложете в хладилник да стегне. Сервирайте го нарязано на филийки с дебелина около 1,5 см.

Това ястие е подходящо за деца. Одобрено от д-р Райна Стоянова, специализант по ендокринология и болести на обмяната.

Внимание: Съдържа яйца, брашно, течна сметана и ягодов конфитюр, които могат да предизвикат алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти