Пита с тиква

Перфектният зимен десерт

5 от общо 1 гласа
70 мин.
Необходими продукти

тиква - 1 кг

готово тесто - 500 гр

масло - 100 гр

захар - 1.5 чаена чаша

канела - 1/4 ч.л.

джинджифил на прах - 1/4 ч.л.

заквасена сметана - 1 ч.ч.

яйца - 1 бр.

галета - 2 с.л.

пудра захар - 2 с.л.

Тази пита с тиква много напомня на пай – два пласта тесто, между които има някакъв пълнеж. В случая пълнежът е с много вкусен и типичен за българската зима плод. Ако я обичате, това е лесна рецепта от Mate Kitchen, с която да разнообразите колекцията си от десерти за студеното време.

В приготвянето ѝ няма нищо трудно, което да изисква специални кулинарни умения. Най-внимателни трябва да сте, когато режете тиквата. Вземете голям и остър нож с по-дебело острие, защото е твърда и ако ножът ви е неподходящ, ще се измъчите доста. Белете я по-дълбоко, за да не остават никакви следи от кора. С белачката за картофи това е трудно постижимо, така че работете с нож, като внимавате да не се порежете. В случай че това ви се струва излишно усилие, може да си купите готова обелена тиква. По възможност помолете да я срежат и обелят пред вас и след това я сгответе по най-бързия начин, за да сте сигурни, че в нея ще се запази поне някаква част от витамините.

Единствените две подправки в тази пита с тиква са джинджифил и канела. С джинджифила бъдете пестеливи, тъй като има много силен вкус, макар да е изсушен. Ако не го харесвате, може да го пропуснете и на негово място да сложите две ванилии. Така пълнежът ще стане още по-нежен и фин.

Тъй като тиквената плънка е сочна, долната кора се ръси обилно с галета. Тя подсушава и не позволява на тестото да остане глетаво и да суровее. В него няма никакъв подсладител, така че поръсете изпечената пита щедро с пудра захар. Става не просто сладко, но и по-красиво.

Начин на приготвяне:

1. Настържете тиквата на едро ренде, след което я поставете в тенджера с маслото, захарта и подправките. Когато тиквата омекне, след около 30 минути, спрете огъня и оставете плънката да изстине.

2. През това време поръсете масата с брашно и разточете 2 листа от тестото. Единият трябва да е с размера на тавата, в която ще печете питата, а вторият – малко по-голям, за да може да обхване краищата на тавата.

3. Затоплете фурната на 170 градуса.

4. Разбийте яйцето със сметаната в една купа.

5. Сложете по-големия лист в тавата, намазана предварително с маслото, така че краищата му да останат разстлани навън. След това поръсете с галетата.

6. Изсипете плънката и разстелете, изсипете отгоре сметаната, смесена с яйцето.

7. Поставете и другия лист тесто, захлупете и защипете краищата, надупчете с вилица и поставете във фурната да се изпече.

8. Когато се поохлади, поръсете с пудра захар.

Внимание: Съдържа яйца, масло и заквасена сметана, които могат да предизвикат алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти