600 г сини сливи
500 г сирене „Маскарпоне“
150 г захар
125 г краве масло
200 мл животинска сметана
100 мл бренди
1 пакетче бурбонска ванилова захар
1/4 ч. л. сух джинджифил
1/4 ч. л. канела
за трохите:
150 г брашно
100 г краве масло (студено)
50 г сурови лешници
50 г сурови бадеми
30 г овесени ядки
50 г пудра захар
Начин на приготвяне:
100 г от захарта се разбъркват с джинджифила и канелата.
Сливите се разполовяват, почистват се от костилките и се подреждат в тава. Върху тях се разпределя маслото, поръсват се с овкусената захар и се налива брендито. Пекат се 15–20 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.
Сметаната се разбива с останалата захар и ваниловата захар, докато стане пухкава. Разбърква се с маскарпонето.
Бадемите и лешниците се накълцват. Смесват се с брашното, пудрата захар и овесените ядки. Добавя се маслото, нарязано на кубчета и се претрива с ръце, за да се получат трохи.
Прехвърлят се в тава и се пекат 10–15 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
В чаши се слага от сливите, маскарпонето и трохите.
Вижте още сладки предложения:
- Бързи сладки с шоколад
- Сладки с шоколадов чипс и портокал
- Сладки с шамфъстък и глазура
- Кокосови сладки