За блата:
180 г брашно
180 г пудра захар
180 г меко масло
4 яйца
100 г орехи
1 бакпулвер
1 пакетче ванилова захар
За пълнеж и декорация:
1 пакет специален пудинг за бисквитена торта „Д-р Йоткер“
130 г захар
700 мл прясно мляко
350 мл течна животинска сметана (35%)
200 г сирене Маскарпоне
80 г шипков мармалад
70 г черен шоколад
30 г краве масло
орехи за гарниране
Начин на приготвяне:
1. За блата в купа разбийте маслото и захарта, добавете яйцата едно по едно. В друга купа смесете брашното с бакпулвера и ваниловата захар. Разбъркайте сухите и течните съставки. Поръсете със смлени орехи и разбъркайте.
2. Разпределете тестото в 2 тави (диаметър 23 см), покрити с хартия за печене. Заравнете и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност за 14 минути.
3. За крема в тенджера сипете пудинга, захарта, налейте част от прясно мляко и разбъркайте. Добавете останалото мляко, включете котлона и бъркайте на умерен огън, докато кремът се сгъсти. Прехвърлете го в друг съд, покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете да се охлади.
4. Разбийте 250 мл от сметаната с миксер. Смесете студения крем с маскарпонето и разбийте за кратко, добавете се и разбитата сметана и разбъркайте внимателно с шпатула.
5. Заравнете блатовете, ако е нужно. Подредете ги един върху друг във форма за торта, като ги мажете с шипков мармалад и крем. Приберете тортата в хладилник за 6 часа, за да стегне.
6. Загрейте останалите 100 мл сметана и залейте с нея шоколада. Разбъркайте и добавете маслото. С тази глазура полейте тортата и декорирайте с орехи.