Орехов кейк с шоколадов сос

Сладко постно изкушение

2.83 от общо 6 гласа
60 мин.
Необходими продукти

250 г орехи
100 г кокосова захар
70 г пълнозърнесто брашно от спелта
10 г бурбонска ванилова захар
130 мл бадемово мляко
1–2 банана
2 с. л. кокосово масло
1 с. л. ленено семе
1/2 ч. л. сода бикарбонат
1/2 ч. л. канела
1 щипка сол
за соса:
50 г кокосово масло
30 г какао
20 г кленов сироп 

Начин на приготвяне:

Лененото семе се смила в кафемелачка и се залива с 30 мл от бадемовото мляко. Оставя се да набъбне. 

Около 200 г от орехите се смилат и се смесват с брашното от спелта, кокосовата захар, содата, канелата, ваниловата захар и солта. Разбърква се. 

Бананите се пюрират заедно с останалото мляко и кокосовото масло. Сместа се налива към сухите съставки и се бърка до получаване на хомогенна смес. Поръсва се с останалите орехи и отново се разбърква. 

Тестото се прехвърля в тава, застлана с пергаментова хартия. Пече се 45 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се. Кокосовото масло се разбърква с какаото и кленовия сироп. 

Сладкишът се нарязва и се сервира със соса.

Прочетете още:

Орехов кекс с фурми

Кекс с лимон и джинджифил

Златни детски спомени – бабината кухня

Бърз кекс с кисело мляко

Шоколадов тарт с карамел

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти