Създадено за Lesaffre

Омеси вкусен козунак и спечели

👩🏼‍🍳🥚🔥

а
Снимка: iStock/Getty Images
1.33 от общо 3 гласа
Необходими продукти

1 кг брашно

8 г сол

2 кубчета прясна мая Yuva или Vivo

100 г прясно мляко

300 гр захар фин кристал

4 яйца

150 г заквасена сметана

50 г олио

1 с.л. лимонова кора

10 г ванилия

150 г стопено чисто масло

50 г стопена мас

200 г брашно за доизмесване

За намазване

1 жълтък

2 с.л. прясно мляко

За поръсване

филетирани бадеми

стафиди

кристална захар

Най-вкусният празник Великден вече чука на вратата. Децата нямат търпение да боядисват яйца, а майките се изправяме пред голямото предизвикателство, наречено Козунак.

Написахме го нарочно с главна буква, защото този сладък обреден хляб е главният герой в един хубав великденски празник. Да, винаги можем да купим готов, в последния момент и след дълго чакане на опашка, но как тогава ще ухае домът на топлина, уют, любов и хрупкава коричка?

Да запретваме ръкави и нека заедно се впуснем в месенето на козунака. Ще видите, че не е трудно и че дори можете да спечелите награда.

Но нека караме поред.

За хубав козунак имате нужда от няколко неща: висококачествени съставки, няколко хитринки, свързани с тях и подробна рецепта. Ние имаме всичко, следвайте ни:

Висококачествените съставки и хитринките

Основните съставки на вкусния козунак са фино брашно, пресни яйца, чисто прясно мляко и кубче хубава мая.

Брашното задължително пресейте през сито.

Яйцата нека са от свободни кокошки и ги оставете да достигнат стайна температура преди да ги сложите в сместа.

Прясното мляко да е от доказан производител и топло, а маята...

Ах, маята е душата на козунака. Ние използваме френска мая на Lesaffre (оглеждайте се за марките Yuva и Vivo). Тя е сред лидерите на пазара на мая и истинска звезда при приготвянето на козунаците. И няма как да е иначе, французите месят козунаци вече 400 години.

И Yuva, и Vivo са от типа прясна мая. Продава се под формата на кубчета и трябва да се „активира“ в хладка сладка вода. Спазвайте стриктно инструкциите на опаковката и всичко ще бъде наред.

До тук бяхме с хитринките. Сега пристъпваме към важното – рецептата за козунака. Няма нужда да си я записвате, ние го правим вместо вас.

Съдържание предоставено от Lesaffre.

Целия ритуал по замесване и оформяне на козунака можете да изгледате спокойно във видеото по-горе.

Последното, което остава да направите преди се заемете с месенето, е да стоплите стаята, в която ще готвите. Козунакът обича топло – температура над 20 градуса не само по време на месенето, но и най-вече по време на втасването. Ако трябва, включете допълнително отопление, за да не студува козунакът. Той после ще ви се отплати с пухкавост и вълшебен вкус.

Разбира се, не сме забравили и наградата, за която споменахме в заглавието.

Споделете във Facebook страницата на Lesaffre вашата любима козуначена рецепта и може да спечелите хубави великденски награди >>>

Приятно месене!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти