Квадратчета от карамел и лешници

Сладко изкушение, с което да зарадвате любимия човек

0 от общо 0 гласа
50 мин.
Необходими продукти

За лешниците:

105 г бланширани лешници

80 г вода

110 г захар

За карамела:

315 г пълномаслена течна сметана (35%)

1 шушулка ванилия

160 г захар

55 г течна глюкоза

130 г безсолно масло

20 г мед

3 г сол

1 г сода бикарбонат

Начин на приготвяне:

1. Нарежете лешниците на едро и ги разстелете в плоска тава, постлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса 12-15 минути.

2. В тенджера сипете захарта и водата и изчакайте сместа да заври. Добавете лешниците, разбъркайте и варете още 3 минути. Прецедете лешниците през цедка. (Сиропът може да съхранявате в хладилник до 2 месеца.) Разстелете лешниците в плоска тава, постлана с хартия за печене. Печете на 160 градуса 20 минути.

3. В касерола сипете течната сметана и добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Оставете сметаната почти да заври.

4. В голяма тенджера сипете захарта и изчакайте да се разтопи до светлозлатист карамел. Изсипете горещата сметана при разтопената захар. След това добавете глюкозата и меда. Бъркайте сместа, докато достигне температура от 118 градуса. Ако не разполагате с термометър, пригответе си купа с леденостудена вода и когато сипете в нея 1 ч.л. от карамела, трябва да можете да вземете парчето и да го разтегляте. Добавете сол и сода бикарбонат и разбъркайте. Начупете лешниците и добавете и тях. Разбъркайте.

5. Напръскайте по-дълбока тавичка с мазнина и постелете хартия за печене, като оставите да стърчи и над стените. Изсипете сместа в нея и я разстелете равномерно. Оставете на стайна температура, докато се втвърди. След това нарежете на квадрати.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти