
500 мл прясно мляко
700 г тиква „Цигулка“
180 г захар
3 жълтъка
3 с. л. царевично нишесте
1 ванилия
Начин на приготвяне:
Тиквата се почиства от семките и се нарязва на парчета, без да се бели. Поръсва се с 80 г от захарта и се пече в загрята на 180 градуса фурна до готовност – 40–50 минути. Охлажда се и корите се отстраняват.
Тиквата се пюрира. Млякото и останалата захар се загряват на котлона, докато захарта се разтвори. Прибавя се пюрето от тиква, разбърква се и се оставя на слаб огън.
Жълтъците се смесват с нишестето и ванилията. Към тях се наливат един-два черпака от горещата тиквена смес, за да се уеднаквят температурите. Жълтъците се сипват към горещото мляко, бърка се, докато се сгъсти и се оттегля от огъня.
Кремът се разлива в 4 чаши и се охлажда. Поднася се по желание гарниран с разбита сметана, канела и орехи.
Още рецепти: