Кюнефе

Кадаиф с прясно сирене по турски

5 от общо 1 гласа
50 мин.
Необходими продукти

кадаиф - 300 гр

захар - 2,5 ч.ч. 

масло - 200 гр 

сирене прясно безсолно сирене или моцарела - 2 ч.ч. 

лимонов сок - 1 с.л. 

лимонова кора от 1 лимон

Кюнефе по турски се приготвя изключително лесно, без специално оборудване по тази рецепта на Mate Kitchen. Най-трудната част, когато го правите в България, е да намерите суров кадаиф. По магазините обикновено се продава готов изпечен, който само да залеете със сироп, но за тази рецепта той не ни върши работа. Най-сигурното място, от което можете да си купите суров кадаиф, са арабските магазини или големите хипермаркети, но и там не всеки път се намира.

Що се отнася до сиренето, то задължително трябва да е безсолно. Ако имате затруднения с намирането на прясно сирене, може като компромисен вариант да вземете българско саламурено сирене и да го накиснете във вода, за да се обезсоли напълно. След това то става по-меко и кремообразно и ще успеете да се приближите максимално към автентичния вкус на нежното кюнефе. Още един вариант е да използвате моцарела.

И още нещо – кюнефе се поднася топло. Ако искате, отгоре може да го украсите с натрошен шамфъстък и да го поднесете с топка сладолед. Ние го предпочитаме с чаша силно кафе или черен чай.

Начин на приготвяне:

1. Затоплете 2 и 1/2 чаши захар със същото количество вода в тенджера и разбъркайте докато захарта се разтвори. Оставете да заври, след това добавете лимоновия сок и лимоновата кора. Оставете да ври 5 минути, след това свалете от котлона.

2. Намажете тава с диаметър 25 см с половината от маслото.

3. Наредете половината от кадаифа в тавата. Поръсете отгоре настърганото сирене и леко притиснете. Наредете останалия кадаиф отгоре и леко притиснете.

4. Разнесете отгоре с лъжица останалото масло.

5. Запечете кюнефето във фурна до розово. Извадете и залейте отгоре със захарния сироп.

6. Нарежете и поднесете докато е топло. По желание може да го гарнирате с натрошен шамфъстък.

Внимание: Съдържа сирене и масло, които могат да предизвикат алергични реакции.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти