Кексчета „Ламингтън“ със солен карамел

Сочни и неустоими

0 от общо 0 гласа
90 мин.
Необходими продукти

160 г захар

120 г безсолно масло

120 мл течна сметана

1 с.л. глюкоза

1 шушулка ванилия

5 г сол

2 яйца

210 г брашно

5 г сода бикарбонат

120 мл прясно мляко

 

За глазурата:

450 г натурален шоколад (70% какао)

175 г безсолно масло

500 мл пълномаслена течна сметана

кокосови стърготини

Начин на приготвяне:

1. За карамела загрейте на умерена температура тиган с двойно дъно. Сипете 1/3 от захарта и изчакайте тя да започне да се разтопява. Разбъркайте с дървена лъжица, докато захарта образува тъмнозлатист карамел. След това добавете втората част и отново разбъркайте. Щом се образува карамел, добавете и останалото количество. Разбъркайте.

2. Добавете сметаната към карамела. Тя ще започне да ври динамично, изчакайте 1-2 минути и добавете нарязаното на кубчета масло. Разбъркайте енергично и добавете глюкозата. Накрая добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия и щипка сол. След като поучите плътен, гъст карамел, дръпнете съда от огъня и оставете да изстине за 20 минути.

3. В голяма купа пресейте брашното заедно със содата и добавете изстиналия солен карамел към него. Разбъркайте до хомогенност.

4. Разбийте яйцата леко и ги добавете на струйка към сместа, при постоянно разбъркване. Накрая добавете прясното мляко. Разбийте до хомогенност.

5. Пресипете пандишпановата смес в правоъгълна или квадратна тавичка, постлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса 30 минути.

6. За глазурата загрейте сметаната в касерола. В купа сложете нарязаното на кубчета масло и нарязания на ситно шоколад. Залейте с горещата сметана и оставете сместа така за 30 секунди. След това разбийте до гладкост с помощта на пасатор.

7. Щом пандишпанът изстине, изрежете 6 кръгчета с помощта на ринг. Подредете ги върху решетка, поставена върху тава. Залейте кексчетата с глазурата и изчакайте излишното количество да се стече в тавичката.

8. С помощта на палетен нож повдигнете всяко кексче и го поставете в плитък съд с кокосови стърготини. Внимателно го оваляйте от всички страни тях.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти