160 г захар
120 г безсолно масло
120 мл течна сметана
1 с.л. глюкоза
1 шушулка ванилия
5 г сол
2 яйца
210 г брашно
5 г сода бикарбонат
120 мл прясно мляко
За глазурата:
450 г натурален шоколад (70% какао)
175 г безсолно масло
500 мл пълномаслена течна сметана
кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
1. За карамела загрейте на умерена температура тиган с двойно дъно. Сипете 1/3 от захарта и изчакайте тя да започне да се разтопява. Разбъркайте с дървена лъжица, докато захарта образува тъмнозлатист карамел. След това добавете втората част и отново разбъркайте. Щом се образува карамел, добавете и останалото количество. Разбъркайте.
2. Добавете сметаната към карамела. Тя ще започне да ври динамично, изчакайте 1-2 минути и добавете нарязаното на кубчета масло. Разбъркайте енергично и добавете глюкозата. Накрая добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия и щипка сол. След като поучите плътен, гъст карамел, дръпнете съда от огъня и оставете да изстине за 20 минути.
3. В голяма купа пресейте брашното заедно със содата и добавете изстиналия солен карамел към него. Разбъркайте до хомогенност.
4. Разбийте яйцата леко и ги добавете на струйка към сместа, при постоянно разбъркване. Накрая добавете прясното мляко. Разбийте до хомогенност.
5. Пресипете пандишпановата смес в правоъгълна или квадратна тавичка, постлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса 30 минути.
6. За глазурата загрейте сметаната в касерола. В купа сложете нарязаното на кубчета масло и нарязания на ситно шоколад. Залейте с горещата сметана и оставете сместа така за 30 секунди. След това разбийте до гладкост с помощта на пасатор.
7. Щом пандишпанът изстине, изрежете 6 кръгчета с помощта на ринг. Подредете ги върху решетка, поставена върху тава. Залейте кексчетата с глазурата и изчакайте излишното количество да се стече в тавичката.
8. С помощта на палетен нож повдигнете всяко кексче и го поставете в плитък съд с кокосови стърготини. Внимателно го оваляйте от всички страни тях.