Кекс с глазура от шоколадов карамел и шамфъстъци

Сладко изкушение

3.5 от общо 2 гласа
120 мин.
Необходими продукти

220 г краве масло

200 г захар

4 яйца

150 г кисело мляко

130 г брашно

50 г какао

1 пакетче бакпулвер

1 ванилова захар

За шоколадовия карамел:

100 г захар

170 мл течна животинска сметана (35%)

90 г черен шоколад (80%)

20 г краве масло

1 щипка сол

50 г белени сурови шамфъстъци

Начин на приготвяне:

1. За кейка в купа разбийте с миксер мекото масло и захарта. Едно по едно добавете яйцата (със стайна температура) и накрая – киселото мляко.

2. В друга купа пресейте брашното и какаото. Добавете бакпулвера и ваниловата захар.

3. Добавете сухите съставки към яйчената смес. Разбъркайте с шпатула.

4. Правоъгълна форма за кекс покрийте с две парчета пергаментова хартия, намажете хубаво с масло. Изсипете тестото вътре и изпечете в загрята на 180 градуса фурна за около 50 минути. Извадете върху скара и охладете много добре.

5. За глазурата в касерола загрейте захарта без да я бъркате. Когато се карамелизира, налейте сметаната и оставете да се разтвори захарта.

6. Махнете от котлона и добавете маслото, щипка сол и нарязания шоколад.

7. Залейте кейка с шоколадовия карамел, оставете да се охлади леко и поръсете с нарязани ядки.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти