Карамелизиран ябълков кейк

Идеалното допълнение към следобедното кафе

0 от общо 0 гласа
60 мин.
Необходими продукти

1 ч.л. масло

1 с.л. мека кафява захар

180 г захар

1/2 ч.ч. гореща вода

3 ябълки "Грени Смит"

щипка канела

165 г безсолно масло

1 1/2 шушулка ванилия

200 г заквасена сметана

3 големи яйца

230 г брашно

220 г захар

1 ч.л. бакпулвер

1/3 ч.л. сода бикарбонат

щипка сол

Начин на приготвяне:

1. Обелете ябълките и отстранете вътрешността им със семките с помощта на специален уред. Нарежете на кръгчета. Поставете кръгчетата ябълки във вода с лимонов сок, за да не потъмнеят.

2. Намажете с масло тавичка или форма за печене. Поръсете кафявата захар.

3. В тиган сипете 180 г захар и изчакайте да се карамелизира, като разбърквате леко с помощта на силиконова шпатула. Щом се образува тъмнозлатист карамел, добавете горещата вода.

4. В купа сипете брашното, содата бикарбонат, бакпулвера, захарта и канелата. Добавете маслото на стайна температура и разбийте с помощта на миксер до хомогенност. Накрая добавете 100 г заквасена сметана и разбийте отново.

5. В друга купа разбийте яйцата с останалата заквасена сметана. Добавете остърганата вътрешност на шушулките ванилия и разбъркайте. Добавете сместа към сместа с брашно и масло. Разбийте с помощта на миксер, на висока скорост, в продължение на 2 миунти.

6. Изсипете карамела върху кафявата захар. В него подредете кръгчетата ябълки, като ги застъпвате. Върху ябълките изсипете кексовата смес. Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 170 градуса 35 минути, след това намалете на 160 градуса и печете още 10-15 минути.

7. След като извадите сладкиша, поставете голяма чиния върху тавата. Изчакайте няколко минути и обърнете сладкиша. Гарнирайте с бита сметана.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти