Ягодова торта с маскарпоне

За да се поглезите през летните дни

5 от общо 2 гласа
120 мин.
Необходими продукти

За блата:

6 яйца (на стайна температура)

6 с.л. кафява захар

6 с.л. брашно

1 ч.л. течна ванилия

1 ч.л. бакпулвер

1 щипка сол

 

За ягодовия крем:

500 г ягоди (пресни или замразени)

2 с.л. лимонов сок

2 с.л. нишесте

160 г кафява захар

2 ч.л. желатин

сокът от 1 портокал

 

За крема с маскарпоне:

250 г сирене „Маскарпоне“

200 мл течна животинска сметана 35% (студена)

1 портокал

180 г пудра захар

30 мл вино „Марсала“

 

За декорация:

300 г пресни ягоди

300 мл течна животинска сметана

пресен босилек

Начин на приготвяне:

1. За блата с миксер разбийте хубаво яйцата със захарта, ванилията и солта. Трябва да станат пухкави (около 10 минути). Прибавете към тях бакпулвера и пресятото брашно.

2. Плитка тава покрийте с лист хартия за печене и намажете с олио. Излейте тестото, заравнете. Изпечете на 180 градуса за около 12 минути. Извадете от фурната и охладете.

3. За ягодовия крем сложете в касерола ягодите, захарта, лимоновия сок, портокалов сок и малко от кората на портокала, предварително настъргана. Гответе на умерен огън, докато плодовете хубаво омекнат.

4. Прибавете разтвореното в 50 мл студена вода нишесте. След като покъкри малко, махнете крема от котлона, пасирайте го и го прецедете.

5.  Залейте желатина с 50 мл студена вода и след като набъбне, го загрейте.

6. Добавете го към ягодовото пюре и разбъркайте, покрийте с фолио и оставете да се охлади напълно, след това приберете в хладилник. После го пасирайте.

7. За крема от маскарпоне разбийте с миксер пудрата захар, сиренето, сметаната, настърганата кора и сока от портокала, и виното, до получаване на пухкав крем. Приберете в хладилник.

8. За да сглобите тортата, нарежете блата на еднакви по големина ленти. Всяка лента намажете с ягодов крем и крем с маскарпоне. Навийте една лента като охлюв и поставете с разреза нагоре в средата на подноса, в който сте сложили и ринг за торта. Останалите намазани ленти завийте около него, така че да се получи вита торта. Приберете в хладилник за 2 часа.

9. Освободете готовата торта от ринга, декорирайте с предварително разбитата и охладена сметана, ягодовия крем, ягоди и листенца босилек.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти