Ябълкова баклава

Перфектна комбинация от канела, мед и орехи

3 от общо 2 гласа
70 мин.
Необходими продукти

За основната част

кори за баница - 1 пакет  

масло - 125 гр  

стафиди - 80 гр  

ром - 30 мл 

ябълки - 500 гр 

орехи - 400 гр  

захар - 4 с.л. 

канела на вкус

За сиропа

вода - 400 мл

мед - 1,5 ч.ч. 

Медена ябълкова баклава звучи изкусително и сладко. Кара ви да мечтаете за слънчев следобед, чаша ароматно кафе или гъст черен чай и любима книга. 

Ако разполагате с повече ябълки и се чудите какво да правите с тях, тази рецепта е вкусно решение за тях. От Mate Kitchen са сигурни, че ще ви допадне, защото медената ябълкова баклава съчетава по великолепен начин вкуса на ябълките, стафидите и орехите. Канелата и ромът са съвършената ароматна добавка. Маслото ги обединява по неповторим начин. Задължително масло, нали не сте си помислили да правите баклава с олио!

Медената ябълкова баклава не е толкова пропита със сироп като традиционната баклава. Тя е приятно сочна и мека, притежава специфична медена сладост, която се съчетава много добре с ябълковата плънка, без десертът да е тежък и невъзможен за ядене. Ако сиропът се правеше със захар, парчетата щяха да са значително по-малки.

Можете да приготвите медената баклава и с комбинация от есенни плодове – ябълки, круши и дюли, а защо не и тиква. Вкусът ще бъде още по-богат, а ароматът – неустоим, обещават на Mate Kitchen. Ползвайте златни стафиди, защото имат леки кисели нотки. Тъмните са с подчертан вкус и много плътна сладост и ще се бият твърде отчетливо с плодовете.

Начин на приготвяне:

За основната част

1. Накиснете стафидите в рома.

2. Докато киснат в него, обелете ябълките, почистете ги от семките и ги настържете на едро в голяма купа. Без да ги отцеждате, прибавете към тях счуканите орехи, захарта, канелата и стафидите и разбъркайте добре. Разделете плънката на две равни части.

3. Разтопете маслото и с помощта на четка намажете дъното на правоъгълна тава.

4. Намажете с масло 4 кори и ги сложете една върху друга. Покрийте с тях дъното на тавата и разпределете отгоре половината от ябълковата плънка. Отгоре сложете още четири намазани с масло кори и разпределете другата половина от плънката. Завършете с четири намазани с масло кори.

5. Нарежете баклавата на форми по ваш вкус и я изпечете на 180 градуса за около 30 минути, докато се зачерви равномерно.

6. Извадете баклавата от фурната и я оставете да изстива.

За сиропа

1. В тенджерка сипете водата и меда и оставете да кипне.

2. Излейте горещия сироп върху охладената баклава. Оставете я да попие няколко часа и поднесете.

Внимание: Съдържа орехи, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа кори за баница, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти