Ябълков пай

Уютен десерт за есенно-зимния сезон

4.5 от общо 2 гласа
105 мин.
Необходими продукти

За основата

брашно - 300 гр 

орехи смлени - 100 гр 

свинска мас - 150 гр 

захар - 150 гр 

яйца - 2 бр.

ванилов екстракт - 1 ч.л. 

За плънката

ябълки - 1 кг 

пудра захар - 70 гр 

канела - 1 ч.л. 

Ооооо, колко примамливо звучи само парче ябълков пай и голяма чаша капучино до слънчев прозорец в студен следобед. Може би с хубава книга в ръка, на сладки приказки с приятел или просто по-дълъг миг съзерцание, в който и тялото, и мисълта си почиват в синхрон.

Ароматният ябълков пай е от тези уютни сладкиши, които те карат да се отпуснеш. Него не можеш да го хапнеш набързо, на крак. Подтиква те да си кажеш „Чакай!“ и да си приготвиш любима топла напитка с него, за да можеш да му се насладиш. Иначе преживяването е силно нащърбено.

За нас това е десерт на есенно-зимния сезон. Не че през другото време няма ябълки, просто по това време се наслаждаваме на нашите, българските, прясно откъснати, сочни и свежи. Понякога са толкова много, че сме принудени да мислим в какво вкусно нещо да ги претворим, за да не се похабят. С чиста съвест можете да вложите 1 кг от тях в пай. С хрупкава основа, ухаеща приятно на орехи, и мек и сочен отвътре. Не прекалено сладък – точно какъвто трябва да бъде.

Малка подробност, когато приготвяте вашия ябълков пай по рецепта на Mate Kitchen. Тестото е по-меко и не може да се разточи на кора. Затова трябва да го прехвърлите в тавата и да се опитате да го разпределите максимално равномерно. По желание може да запазите част от него и да декорирате отгоре. Не е нужно да са непременно ленти. Направете украса, каквато въображението и тестото ви позволят. След това задължително изчакайте паят да изстине, преди да си отрежете красиво парче и да го поръсите с пудра захар.

Да ви е сладко!

Начин на приготвяне:

За основата

1. В купа разбийте яйцата заедно с екстракта ванилия и бакпулвера.

2. Добавете захарта, разбийте добре и към яйчената смес добавете размекнатата мас. Щом разбиете и нея, прибавете брашното на порции до пълното му усвояване.

3. Към така полученото меко тесто добавете ореховите ядки и разбъркайте внимателно.

4. Намазнете форма с подвижно дъно и поръсете с брашно. В нея изсипете тестото и го оформете, така че да се получи борд. За целта може да използвате намазнена купичка или лъжица.

За плънката

1. Оставете тестото встрани и в купа настържете обелените и почистени от семките ябълки. Изстискайте ги от сока, прехвърлете ги в друга купа и ги смесете с пудрата захар и канелата.

2. Ябълковата смес разпределете върху блата, като внимавате да не излиза над борда.

3. Печете ябълковия пай на 180 градуса в предварително загрята фурна до златист загар (около 35-40 минути).

Внимание: Съдържа яйца, орехи и брашно, които може да предизвикат алергични реакции.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти