Гръцки кейк с орехи и локум

Лек, икономичен и бърз за приготвяне

4 от общо 2 гласа
75 мин.
Необходими продукти

захар - 1 и 1/2 ч.ч. 

брашно - 3 ч.ч.

кисело мляко - 1 кофичка 

сода бикарбонат - 1 ч.л. 

олио - 1 ч.ч. 

локум - 1 кутия 

орехи счукани - 1 ч.ч. 

ванилена захар - 1 бр.

лимонова кора на вкус - 1 ч.л. 

Парче гръцки кейк с орехи и локум и чаша силно кафе в компанията на любима приятелка или любима книга. Така изглежда съвършеният лежерен следобед! Който не вярва, че сладостта на живота е в малките неща, непременно трябва да си направи този великолепен сладкиш. Пухкав и дунапренен отвътре, лепкаво-хрупкав отгоре заради поръската от парченца локум и счукани на едро орехови ядки.

Този гръцки кейк с орехи и локум на Mate Kitchen е една от любимите ни рецепти, които сме опитвали в южната ни съседка. Обичаме, разбира се, и гръцката баклава, и сладкия салам, и всичките им сладки изкушения. Но въпреки всичко тази рецепта си остава нашият фаворит. Поредното доказателство, че от захар, брашно, кисело мляко, олио и аромати може да се получи всеки път различен вкус. Тук дори няма яйца, което прави сладкиша още по-лек, икономичен и бърз за приготвяне.

Малко повече от час ще ви е необходим, за да забъркате и изпечете гръцкия кейк с орехи и локум. Съветът ни е да изчакате да изстине и тогава да го нарежете. От опит обаче знаем, че това е невъзможно. Изкушението е твърде силно. Затова поне имайте търпение да се охлади леко, иначе ще се опарите с горещия локум. И непременно го споделете със скъп човек, това не е от десертите, които са удоволствие за сам.

Да ви е сладко!

Начин на приготвяне:

1. Сипете содата в киселото мляко, разбъркайте добре и оставете да шупне много добре.

2. В голяма купа сипете киселото мляко, захарта, олиото, брашното, ванилията и лимоновата кора. Разбъркайте добре и изсипете сместа в намазана с олио и поръсена с брашно тава. Отгоре разпределете ореховите ядки и нарязания на малки парчета локум.

3. Печете на 180 градуса и проверявайте с клечка. Щом по нея вече не залепва тесто, значи е готов.

4. Извадете гръцкия кейк от фурната и го оставете да се охлади.

5. След като извадите кейка от формата, го поръсете с пудра захар.

Внимание: Съдържа орехи, брашно и кисело мляко, които могат да предизвикат алергични реакции.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти