Грис халва с бадеми

Вкусът на миналото

3 от общо 3 гласа
40 мин.
Необходими продукти

пшеничен грис - 1 ч.ч.  

захар - 1 ч.ч. 

вода - 2 ч.ч.

пръчка канела - 1 бр 

ванилов екстракт - 1 ч.л.  

лимонов сок - 1 с.л. 

бадеми белени - 70 гр  

масло - 100 гр 

Мненията за идващата от Ориента грис халва са полярни. Или я обожавате, или сте я намразили в детската градина и няма сила на света, която да ви накара да я опитате отново. От стари майсторки, приготвяли ежедневно храна за децата, знаем, че причината за това негативно отношение е прегореният грис. Добре приготвената грис халва трябва да има светъл, златист цвят, мек вкус и деликатен аромат. Ако сте яли нещо различно от това, значи непременно трябва да опитате отново и да разберете колко вкусна всъщност може да бъде и е грис халвата. А тази на Mate Kitchen е дори още по-вкусна, защото е приготвена с белени бадеми.

Продуктите за грис халва са елементарни – масло, пшеничен грис, прясно мляко, аромати. Можете да замените млякото с вода, както направихме ние. А можете да следвате стриктно оригиналната рецепта. Към тази основа можете да добавите ядки, сушени плодове, портокалови корички и аромати по ваш вкус. Ванилия, канела, портокалова или лимонова есенция, розова вода… Всеки от тях ще ви даде ново и различно изживяване.

Приготвянето на грис халва е повече от лесно и отнема по-малко от час, обещават от Mate Kitchen. Просто трябва да запържите ядките и гриса в масло и след това го сварите в ароматизирано мляко или вода. Можете да разпределите сместа в индивидуални форми или в тава. След като се охлади напълно, просто я нарежете на квадратни парчета и я поднесете.

Начин на приготвяне:

1. Запържете нарязаните бадеми и гриса в маслото докато грисът промени цвета си и стане светлокафяв. Дръпнете го от котлона и се заемете с приготвянето на сиропа.

2. Сложете тенджера на котлона и налейте в нея водата. Прибавете захарта и разбъркайте. След като се разтвори, добавете ванилията, канелената пръчка и лимоновия сок.

3. След като сиропът заври, залейте с него гриса на вече изключения котлон и бъркайте докато сиропът не се усвои напълно.

4. Разпределете грис халвата в десертни купички и я приберете в хладилника за поне 2 часа.

Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа бадеми, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти