Десерт Агнеса

Очарованието на френската сладост

4.5 от общо 2 гласа
60 мин.
Необходими продукти

яйца - 4 броя

брашно - 1 ч.ч.

пудра захар - 2 ч.ч.

масло - 125 гр

орехи + допълнително за поръсване - 1 ч.ч.

амонячна сода - 1/2 ч.л.

сол - 1 щипка

ванилия по желание

Агнеса, агнеси, клавиши – ще срещнете този класически френски десерт под различни имена. В създаването му е замесена жена, както подсказва неговото име. Твърди се, че той е направен в чест на метресата на френския крал Шарл VII Агнес Сорел, разказват от Mate Kitchen. Десертът трябвало да отразява нейната изтънченост и изящност, а кралският готвач материализирал тези нейни качества във великолепен въздушен и мек сладкиш.

Пак същата история разказва, че той бил толкова концентриран в изпълнението на тази вишочайша заръка, че забравил да сложи жълтъците в тестото. Установил пропуска си едва когато печивото вече било във фурната, но го коригирал, като приготвил от тях сладка глазура. В оригиналната рецепта за агнеса глазурата се оставя да изсъхне за едно денонощие. Това обаче е много рисково, освен ако не разполагате със съвсем пресни домашни яйца. Ние ви предлагаме по-сигурния вариант – термичната обработка.

Всъщност агнеса е десерт на орехова основа. Задължително се приготвя с масло и нищо друго, защото орехите без масло са нищо. Брашното в него е малко и това го прави ефирен и лек. Сладък е по френски и върви чудесно с гъсто кафе и небрежен следобеден разговор.

Обикновено глазурата на агнесите е гладка и жълта, но за тази рецепта Mate Kitchen добавят орехи. Когато се запекат във фурната, те добавят от своя вкус към десерта и го правят още по-неустоим.

Начин на приготвяне:

1. Разделете белтъците от жълтъците на яйцата. Извадете маслото да омекне на стайна температура.

2. Разбийте маслото с половината от захарта на пухкава кремообразна смес.

3. Отделно разбийте белтъците на сняг с щипка сол и обединете двете смеси, като разбърквате внимателно.

4. Постепенно добавете брашното, в което сте добавили содата. След като сместа го усвои, прибавете и счуканите орехи и разбъркайте, за да се разпределят равномерно.

5. Прехвърлете в тава, покрита с хартия за печене и изпечете на 180 градуса за около 30 минути.

6. Оставете изпечения блат да се охлади, а през това време разбийте жълтъците с другата половина от пудрата захар и по желание ванилия докато се получи кремообразна смес.

7. Изсипете така приготвената глазура върху изстиналия блат, отгоре поръсете с орехи и върнете във фурната на 150 градуса за 10-15 минути, колкото да се изсушат жълтъците.

8. Оставете сладкиша да изстине напълно и след това го нарежете на форми.

Внимание: Съдържа яйца, орехи, брашно и масло, които могат да предизвикат алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти