Чийзкейк с тиква

Неустоим, пухкав и лек

5 от общо 1 гласа
100 мин.
Необходими продукти

обикновени бисквити - 150 гр 

масло - 100 гр 

яйца - 3 бр.

крема сирене - 500 гр 

пудра захар - 2/3 ч.ч. 

тиква - 500 гр 

ванилия - 1 бр.

канела - 1/2 ч.л.

Деликатният чийзкейк е много популярен десерт заради нежния му и лек вкус, разказват ни от Mate Kitchen.

Историята му ни връща някъде назад в античните времена. Споменат е за първи път в трактат от 5 в. пр. Хр., посветен специално на изкуството да се приготвя такъв тип сладкиш. Според някои сведения древните гърци са гощавали гостите си по време на сватбените тържества именно с чийзкейк. От сладкото изкушение са си хапвали и атлетите, готвещи се за участие в първите олимпийски игри през 776 г. пр. Хр. Смятало се, че десертът ще им даде допълнителни сили и енергия.

Римляните си харесали рецептата и я заимствали. А от Рим любовта към чийзкейка се пренесла в Англия, а по-сетне и в Америка, където той е особено популярен.

Докато отпивате от любимото си капучино и хапвате чийзкейк, вероятно ще ви е забавно да научите, че световните кулинарни умове все още водят спор за класификацията на този десерт. Няма единно мнение за това какво точно представлява той – торта, пай, флан или тарт. Честно казано, за нас няма особено значение как ще го наречем. Важното е да ни е вкусно!

Начин на приготвяне:

1. Първата стъпка за приготвянето на този вкусен чийзкейк с тиква е подготовката на блата и продуктите. Извадете крема сиренето, яйцата и маслото предварително от хладилника. Трябва да престоят навън поне час, за да се затоплят на стайна температура.

2. Сварете тиквата докато омекне напълно. След това я пасирайте. Трябва да се получи гладко и фино пюре. Необходима ви е 500 г тиква, което е приблизително едно голямо парче.

3. Натрошете бисквитите почти до пясък. Добавете към тях канелата и омекналото масло и ги омесете с ръце до получаване на маслени трохи.

4. Разпределете равномерно бисквитените трохи по дъното на тавата, в която ще приготвяте десерта, като притискате с ръце. Трябва да се получи плътна основа. Препоръчваме ви да ползвате тава с отделящо се дъно, тъй като така по-лесно ще извадите чийзкейка, след като се изпече.

5. Разбийте крема сиренето с миксер. Изсипете пудрата захар и продължете да биете. Едно по едно, при непрекъснато разбиване, добавете и яйцата, а накрая и ванилията. Към така получената смес добавете и пюрето от тиква. Разбъркайте внимателно с дървена лъжица, за да получите хомогенна смес.

6. Изсипете сместа върху блата от бисквитите и масло. Печете чийзкейка с тиква в предварително загрята на 150 градуса фурна за 90 минути.

7. След като сладкишът се изпече, не го вадете от фурната, а я изключете и открехнете леко вратичката. Извадете го, когато е напълно изстинал.

8. Украсете чийзкейка с натрошени бисквити и сервирайте.

Внимание: Съдържа яйца, масло, крема сирене и обикновени бисквити, които могат да предизвикат алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти