Баклава чийзкейк

Най-доброто от двата свята на тези изкушения

5 от общо 1 гласа
110 мин.
Необходими продукти

За медения сироп:

150 г захар

1 ч.ч. вода

180 мл мед

1/4 ч.л. канела

 

За пълнежа:

100 г орехи

70 г бланширани бадеми

3/4 ч.л. канела

1/4 ч.л. смлян карамфил

щипка сол

500 г крем сирене

3/4 ч.ч. захар

1 лимон, настъргана кора

2 ч.л. ванилов екстракт

3 яйца

250 г кисело мляко

 

Допълнително:

100 г пречистено разтопено масло

10-14 бр. точени кори

голяма шепа кадаиф

1/4 ч.ч. нарязани ядки шамфъстък

2 ч.л. сушени розови листенца

Начин на приготвяне:

1. За медения сироп сложете всички продукти в тенджерка и разбъркайте за кратко. Оставете сиропа да ври 25 минути, докато се сгъсти, без да го разбърквате. След това го оставете да изстине.

2. За пълнежа сложете орехите и бадемите в тавичка и ги изпечете в предварително загрята фурна на 160 градуса за 5-8 минути. Щом ядките изстинат, ги нарежете и ги сложете в купа. Залейте ги с половината сироп, добавете смлян карамфил, канела и сол. Разбъркайте и разстелете върху постлана с хартия за печене тавичка.

3. В купа разбийте крем сиренето със захарта. Добавете яйцата едно по едно, без да спирате да разбивате. Добавете настърганата лимонова кора и ваниловия екстракт. Накрая добавете киселото мляко и разбъркайте до хомогенност.

4. Намажете 8-10 листа точени кори с разтопено масло и ги подредете една върху друга - с намазаната страна надолу в кръгла форма с пружина (диаметър 18-20 см), като оставите краищата им да висят отвън. Изсипете половината смес с крем сиренето, след това разпръснете малко захаросани ядки. Залейте с останалия пълнеж, а върху него изсипете половината ядки. Покрийте със свободните краища на корите. По средата ще остане дупка. Намачкайте останалите точени кори една по една и запълнете дупката с тях. Намажете повърхността на сладкиша с разтопено масло. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 45-60 минути.

5. Раздърпайте кадаифа и го поставете в чиния. Залейте го с разтопено масло. Поставете го върху изпечения чийзкейк баклава, като го разстелете и запечете за още 15 минути.

6. Залейте горещия сладкиш със студения сироп. Поръсете с нарязани ядки шамфъстък и розови листенца.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти