4 бр. паламуд (800 -1000 г)
200 г чери домати
25 г червен шалот
250 г моркови
4 стръка розмарин
1 глава чесън
сол и прясно смлян черен пипер
250 г зехтин
500 г олио от семена
1 лимон
4 тиквички
Начин на приготвяне:
Почистете рибите от вътрешности и отстранете главите. Нарежете рибите на едри парчета и ги подредете в тава за печене. Посолете рибите, добавете чери доматите, морковите, разрязаните наполовина шалоти и глава чесън, розмарина и нарязания на кръгчета лимон.
Смесете зехтин и олио от семена в съотношение 1:2 и поръсете рибата. Загрейте фурната на 180 градуса и печете 25 минути.
От кората на тиквичка направете жулиени. Запазете сърцевината на тиквичките, нарежете я на парчета и я сотирайте в тиган с малко шалот, сол и пипер. След като се задуши няколко минути, пасирайте в блендер и подправете.
Сотирайте жулиените от тиквички в леко намазнен тиган, колкото да станат хрупкави. Добавете сол, пипер и зехтин на вкус.
На дъното на дълбока чиния сложете от пюрето от тиквички. Върху него направете малко гнездо от хрупкавите лентички. Върху тях поставете парче конфитиран паламуд и гарнирайте със зеленчуците, лимона и розмарина.
Други рецепти с риба:
Макарони с риба тон
Банички с риба тон
Как се пържи дребна риба
Съвети за пазаруване на риба
6+1 причини да ядете риба