Миди с пилешки сос

Апетитен начин да се поглезим

2.74 от общо 23 гласа
Необходими продукти

40 г масло

75 г пушен бекон на кубчета

2 глави лук шалот

1 стрък прясна мащерка

200 мл сух сайдер

225 мл домашен пилешки бульон

2 кг черни миди

225 г пълномаслена заквасена сметана

1 жълтък от свободно отглеждани кокошки

1/4 лимон, сок

шепа листа пресен магданоз

топъл хляб

Начин на приготвяне:

1. Остържете черупките на мидите и ги измийте добре под течаща вода. Отстранете отворените миди, както и тези със счупени черупки.

2. Разтопете маслото в дълбок тиган на умерен огън. В него запържете бекона и нарязания на ситно лук. Гответе няколко минути, докато лукът омекне, но без да променя цвета си.

3. Добавете нарязаните листенца мащерка и сайдера. Гответе докато течността се редуцира наполовина.

4. Добавете бульона и оставете да заври. Добавете мидите и захлупете. Гответе 4-5 минути, като разтръскате тигана 1-2 пъти през това време.  Извадете мидите от тигана. Отстранете мидите, които са останали затворени. Дръжте мидите топли докато приготвяте соса.

5. За соса разбийте сметаната заедно с жълтъка и 1 черпак от течността от варенето на мидите. Върнете тигана с течността на тих огън и добавете сместа от сметана и жълтък. Сосът не трябва да завира. Следете и да не се пресече. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете лимоновия сок и половината нарязан магданоз. Разбъркайте и върнете мидите. Разбъркайте много добре мидите в соса.

6. Сервирайте топлите миди в предварително затоплени купи. Поръсете със ситно нарязан магданоз и резени топъл хляб за топене.

Съвет:

Пригответе домашен пилешки бульон като сложите в тенджера 1 1/2 кг пилешки кости или 450 г пилешки бутчета и кости от печено пиле. Добавете 1 голям морков, 2 стръка праз, 2 стръка селъри, 2 дафинови листа и 2 стръка прясна мащерка. Залейте всичко с 2 1/4 литра вода. Щом сместа заври, намалете силата на огъня и оберете образувалата се пяна. Гответе на много слаб огън в продължение на 2 часа, като внимавате течността да не заври. Прецедете бульона. По желание можете да го върнете отново на котлона за няколко минути, за да стане още по-концентриран

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти