Животът ми е прекрасен! И не, няма да го кача на стори!

Животът ми е прекрасен! И не, няма да го кача на стори!
Снимка: iStock

Мария Николова

Едно време живеехме живота си, сега живеем социалните мрежи. Едно време снимахме само истински важните моменти на семейството, сега всяка секунда е ненужен, безполезен кадър. Едно време гледахме себе си и хората, които обичаме, сега гледаме сторита в Инстаграм...

Да, до това заключение стигнах след като наскоро попаднах на офицално събитие, за което имах очакването, че ще бъде изключително интересно и приятно, където ще се запозная с нови и вълнуващи личности. Вместо това обаче се озовах на място, където никой не общуваше с другите, но всеки поотделно снимаше елементите на вечерта с телефона си, за да ги качи като стори в Инстаграм.

Ако някой след това обаче е гледал така наречените "истории" от социалните мрежи, вероятно би завидял, че не е бил там. А не е ли била именно това целта им всъщност?

f
Снимка: iStock

Спомням си, че още когато Фейсбук тепърва се развиваше и разрастваше, имаше хора, които умишлено бойкотираха концепцията му и не желаеха да си правят профил там. Не знам какво става с тях, но вариантите са два: или са се предали и сега са едни от най-върлите потребители на този тип комуникация, или все още не признават подобни канали и си живеят живота прекрасно...

Не знам дали само аз съм стигнала до това заключение, но имам усещането, че колкото по-малко споделям от живота си в социалните мрежи, толкова по-прекрасни нови приключения ми се случват. Като social media закономерност, която "наказва" всички твърде суетни и твърде изтъкващи се на места, където буквално не им е мястото.

f
Снимка: iStock

Да, една от целите на Инстаграм е да създава така наречените "инфлуенсъри" - хора, които се занимават със значими за обществото неща и които биха могли да бъдат наш пример, мотивация да сме по-добри, по-последователни, да вършим смислени дела за себе си и за околните.

Само че не станаха ли инфлуенсърите твърде много? Не се ли разми идеята за инфлуенсърството? В свят, където всеки може да бъде псевдо инфлуенсър, останаха ли изобщо обикновени хора, които да бъдат вдъхновявани от тези "модели за подражание"?

g
Снимка: iStock

Да си въздействащ за хората с общи интереси (като твоите) не се учи, не се случва насилствено... Истинските инфлуенсъри ще имат силата да бъдат това, което са и без Фейсбук, и без Инстаграм... Те просто СА!

Мъчно ми е за хората, чийто живот е подчинен на ъплоудването на стори след стори. Тези хора категорично нямат време да живеят истински... Какво да говорим за организирането на ежедневието им...

f
Снимка: iStock

Без да ставам крайна, вероятно тези хора са и доста нещастни в личния си свят. Помислете си - кой човек, който има адекватни взаимоотношения с близките си, ходи на работа, грижи се за семейството си, има приятели, излиза, забавлява се, ходи на кино, върши обичайните домакински дейности, мие чинии, спи, храни се, глади си дрехите за работа, има време да документира всичко от това в името на Инстаграм?

И не, не си мислете, че това, което изброих, е скучното сиво ежедневие. Това е истинският живот, животът на милиони хора по света. Това е и единственият начин да бъдеш щастлив - като го живееш! Всичко останало е позьорство, суета, безсмислие, празнота, снобизъм, превзетост, вятърничавост...

f
Снимка: iStock

Моят съвет е да не бъдете такива! Където и да ходите, каквото и да правите - наслаждавайте се с двете си очи на онова, което виждате! Това е ценното, това е красотата, това е дарът, с който сме благословени! Не го афиширайте, не се самоизтъквайте. Направете снимка, но една, за спомен! А не 150 еднакви, за да се чудите после 5 часа коя от всички е идеална за новата ви профилна...

Повярвайте, животът е прекрасен! Точно такъв, какъвто е! И с очарованията на съдбата, и с изпитанията й! Всичко друго е излишно и ненужно...

f
Снимка: iStock

Вероятно ако планетата Земя имаше профил в Инстаграм и можеше да си качи стори, щеше да подходи с голяма доза сарказъм в стил "Помощ! Вижте какви същества живеят върху мен!".

Аз обаче нямам необходимост да качвам сторита, животът ми е чудесен - и аз, близките ми, приятелите ми и всички хора, които ги е грижа за мен, го знаят. Всичко извън това няма значение. Щастието обича тишината (включително и онази в социалните мрежи).

Не пропускайте нашия раздел ОФЕРТИ, в който ще откриете полезни, практични и прекрасни продукти на промоция от българския пазар, специално селектирани за вас от екипа на Edna.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти