Създадено за DOVE

Красотата се възпитава

Красотата се възпитава
Снимка: iStock/Getty Images

За никого не е тайна, че социалните мрежи губят контрол над съдържанието, което милиони потребители ежедневно създават. Най-потърпевши от този факт са децата и тийнейджърите, за които публикуваното в социални канали често е достоверен прочит на реалността такава, каквато трябва да бъде. Това важи с особена сила за нереалните представи за красота, с които нашите деца са бомбардирани непрестанно.

Снимка: iStock/Getty Images

Според последни проучвания резултатът от консумацията на съдържание, свързано със задаване на стандарти за здраве и красота, води до шокиращи данни:

  • 80% от младите момичета признават, че сравняват външния си вид с този на хора, които следват;
  • 25% от тях вярват, че не изглеждат добре без филтър;

Всичко това създава предпоставки за изграждане на нездравословна мания за един естетизиран до невъзможност външен вид. Популярни хаштгове като #Fitspiration и #Thinspo, както и инфлуенсъри, рекламиращи нуждата от поставяне на филъри и прибягване до други крайни разкрасителни процедури, вменяват на децата ни погрешни впечатления за ценностите в живота и истинската, неподправена красота.

Подобен тип изкривени представи водят до драстично понижаване на самочувствието, развиване на хранителни разстройства и социална изолация.

Промяната започва у дома

Снимка: iStock/Getty Images

Израстването в здравословна среда е от решаващо значение за развитието на детето. Семейното обкръжение, осигуряващо усещане за сигурност, стабилност, безусловна обич и подкрепа, може да предопредели бъдещето на всеки подрастващ млад човек. Именно у дома е важно да бъдат поставени основите за разбиране на това какво всъщност представлява красотата - тя е израз на добро здраве, благородство, вътрешен мир и достойно отношение към себе си и другите. Добротата, състраданието и емпатията са качества, които правят човек наистина красив. 

Всеки родител или близък роднина носи отговорност за това дали детето ще израсне уверена личност. Разговорите, подкрепата и даването на добър пример биха могли да го насърчат да се съсредоточи върху своите таланти и силни страни, а не върху външния си вид.

Снимка: iStock/Getty Images

Dove подкрепя децата и техните родители в търсене на истината за красотата.

Dove провежда социално отговорна кампания, която цели да обърне внимание върху проблема с изкривените представи за красота, които социалните мрежи налагат. Благодарение на привлечените към мащабния проект специалисти в сферата на психологията, на разположение на родителите са множество съвети и работещи практики, с които да подкрепят децата си в изграждането на самочувствие и самоуважение.

Снимка: DOVE

Мисията на Dove е да даде кураж на деца и тийнейджъри да създадат позитивно отношение към своето тяло и външен вид. Всяка смяна на гледната точка от „Аз трябва изглеждам по определен начин, за да ме приемат и харесват“ към „Аз съм достатъчен и прекрасен такъв, какъвто съм“ ще доведе до преобръщане на погрешните стереотипи и разгръщане на скрития потенциал у всяко дете.

Някои основни съвети към родители, учители и ментори

Ако искате детето да расте със самочувствие и увереност в тялото си, приемете и ценете своето собствено тяло. Никога не сравнявайте външния си вид с този на знаменитости, полагайте грижи за своето здраве чрез храна, движение и редовно говорете за талантите и чертите на характера, които цените у себе си и детето. Примерът, който ще дадете, е безценен!

Снимка: iStock/Getty Images

Обърнете внимание на факта, че в социалните мрежи хората често представят свой нереален образ, оформен и усъвършенстван с помощта на филтри. Заедно с детето разгледайте различни профили на инфлуенсъри или деца от близкото обкръжение и обсъдете до каква степен снимките и видеата, които публикуват, отговарят на истинската им същност. По този начин ще акцентирате и върху важността на това да бъдем винаги автентични и искрени със света около нас.

Прочистването на фийда от токсични „beauty“ влияния е изключително важна стъпка. Този процес е добре да бъде извършен от самото дете, като вие сте тези, които ще му помогнете да отсее кои профили в социалните мрежи задават реална и здравословна представа за красотата и самочувствието. 

Бъдете до детето, ако усетите, че е подложено на подигравки, обиди или заплахи в социалните мрежи. Не го оставяйте да се справя само, а му покажете, че може да разчита на вас, че го разбирате. Обяснете му защо някои връстници нападат и обиждат. Вдъхнете му кураж и гордост, научете го да цени собствената си уникалност, а не да се сравнява с другите. Не на последно място, преценете кога е редно да се намесите директно и да вземете мерки.

Това са само част от съветите, които ще получите от експертите на Dove. Следете кампанията „Увереност отвъд красотата“ и помогнете на своето дете да разбере истинското значение на красотата. Това ще повлияе благотворно на неговото физическо, емоционално и психологическо развитие. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти