Създадено за Dove

Инфлуенсърите и тяхното влияние върху децата ни

Инфлуенсърите и тяхното влияние върху децата ни
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Всички знаем, че в днешно време децата прекарват повече време в дигиталното пространство, отколкото в реалното. Социални мрежи, чатове, приложения, игри и инфлуенсъри, които преливат отвсякъде – това е до голяма степен животът на средностатистическия тийнейджър.

Изпълнен с емоции, откриващ света и взаимоотношенията в него, запознаващ се с непрекъснато променящото се свое тяло, тийнейджърите и особено момичетата са много податливи на вредно влияние от социалните мрежи. Те са лесни за „обработване“ по теми като идеален външен вид, диети, спорт и следване на трендове, които невинаги са добър пример.

Родителите сигурно ще се шокират, ако влязат и за ден в профилите на своите деца в социалните мрежи и чуят това, което те чуват постоянно – от нови „месии“, проповядващи детоксикиращи смутита, козметични промени по лицето или изтощителни спортни занимания. Точно към това е насочена и новата кампания на Dove #DetoxYourFeed – как родителите, съвместно с децата си, да „детоксикират“ профилите, които тийнейджърите следват и които могат да са потенциално вредни за тяхното самочувствие, психическо и физическо здраве.

Ако не сте се интересували кого следва дъщеря ви в Инстаграм или Тик-Ток, добра идея е да започнете да го правите. Няма да е изненадващо, ако там се повяват инфлуенсъри, проповядващи вредни козметични интервенции, нерегламентирани вещества за подобряване на външния вид и изтощителни диети. И преди да е станало късно и дъщеря ви да е започнала да се храни само със зеленчуци, защото така е казал някой инфлуенсър, когото никога не е виждала, вземете този въпрос присърце и започнете процеса по детоксикация на социалните мрежи.

Говорете с детето си 

d
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik


Разговорът с децата винаги е добра основа за изграждането на доверие. Разкажете на тийнейджъра у вас кои са били вашите инфлуенсъри едно време – приятелките от квартала и класа, и как те невинаги са били много добри съветници. Предложете на детето да минете през профилите, които следва, проявете интерес към съдържанието, което чете и гледа, и се поставете на мястото на едно 13-14-15-годишно дете, което поглъща света с широко отворени очи и черпи всичко от него. Питайте дъщеря си или сина си кое от това съдържание го кара да се чувства зле и поговорете защо.

Скрийте вредното съдържание

Предложете на детето да скрие временно от фийда си това, което го напряга или кара да се чувства зле. Нека изкара така поне седмица и след това направете преразглеждане на съдържанието и емоциите, които то предизвиква. Ако в тази седмица детето се е чувствало по-добре, по-щастливо и по-уверено – време е тези инфлуенсъри да си отидат завинаги от неговите предпочитания.

d
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Направете нова рутина

Набележете си ден от месеца, в който да водите такъв разговор с детето си. Питайте го какво го вълнува по отношение на средата и социалния му кръг, взаимоотношенията, тялото, външния вид и какви мечти и стремежи има в тази посока, както и какво го притеснява. Дайте му пример с инфлуенсъри и съдържание, които имат истински смислена стойност – учат на полезни навици, създават позитивно съдържание и въобще – водят към практикуването на реалистично и положително отношение към себе си.

d
Снимка: dove

Повтаряйте тези стъпки регулярно и дори ги приложете и върху себе си и съдържанието, което вие следвате и потребявате в социалните мрежи. Дайте пример на детето със себе си и най-вече му покажете, че му имате доверие – така и то ще има доверие във вас. Знайте, че и това ще мине някой ден, но не се успокоявайте с този факт, нито се примирявайте с вредното инфлуенсърско влияние, извиращо от всяка социална мрежа. Бъдете до детето си сега, когато има нужда от вашата подкрепа и мъдър съвет – така то ще може да се изгради като стабилна и устойчива личност, уверено и с правилната доза самочувствие, така че да поеме живота си в ръце и да бъде пълноценен възрастен.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти