В морето от лайкове и хейт не трябва да оставяме децата си да се оправят сами

родители майка дъщеря
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Откъде се учим да сме добри родители? От собствените си родители, от книгите, от приятели, от здравия си разум и вътрешното чувство?

Често приемаме идеи за родителството и отглеждането на деца от всякакви източници. И ако за бебетата и малките деца е по-лесно – кърмене, колики, захранване, то за подрастващите тийнейджъри нещата са много сложни.

Там се намесва сериозна психология, защото говорейки с децата си, поставяме основите на бъдещия зрял човек, в който ще се превърнат.

Още повече, че предизвикателствата на „виртуалното“ поколение, в което всички са на показ в Мрежата, са още по-големи.

Това поколение е първото, което се ражда в средата на толкова ожесточена конкуренция за внимание, харесвания и успех.

Инстаграм последователи, абонати на видео канала, участия в музикални риалити програми – на нашите 14-15 годишни деца изобщо не им е лесно.

Трябва меко, но постоянно да обясняваме на децата си, че е невъзможно да сме харесвани от всички. Че успехът, който виждат в интернет, често е дело на сериозни усилия и труд в продължение на години.

Или пък обратно – че успехът не е това, което изглежда, че често е фалшив.

Ако детето ви има желание да се изявява, поощрете го. Няма нищо по-болезнено от това родителите ти да не ти вярват.

Нека да си направи влог, да се пробва да пее, да пише – интернет е широк и място има за всички.

Но ако лайковете не започнат да се трупат със скоростта, с която то очаква, нека разочарованието да не повлиява и без това крехката тийнейджърска психика.

Харесването в интернет не показва качествата ти като човек. Да, трудно е да се обясни на тийнейджър, за когото това е основната движеща сила.

Но тук идва нашата роля – да определим заедно с детето си какво е истински успех.

родители майка дъщеря
Снимка: Thinkstock

Да си добър в спорт, да избереш професията си, да създаваш нещо, с което да си различен и успешен. Но и това различно да не е опасно за живота като снимки от ръба на изоставена сграда.

Реалните занимания с изкуства и спорт дават самочувствие на детето, че може и знае нещо, а не че е важно просто как е позирало. 

Не трябва да оставяме децата си в морето от лайкове и хейт да се опитват да намерят бряг невъоръжени с нищо друго, освен смартфоните си.

родители майка дъщеря
Снимка: Thinkstock

Колкото и да сме изморени, разведени, разочаровани от собствения си живот и липса на лайкове в него, трябва заради децата ни да намерим време да говорим с тях, да се забавляваме заедно или просто да им кажем „Аз те обичам и подкрепям във всичко. Можеш да търсиш одобрение навън колкото искаш, но знай, че каквото и да стане, семейството ти ще е тук и винаги ще можеш да разчиташ на него“. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти