Пещерата на Св. Иван Рилски: задължително място за всички българи

Публикуваме пътеписа на Нина и Ели Александрови, които споделят изчерпателна инфмормация с увлекателен тон за вълнуващи български маршрути. За повече информация можете да ги последвате в Instagram.

Запристъпвахме навътре в широколистната гора. Вървяхме в пълно мълчание – бяхме се насочили към едно от най-свещените места в България.

Къде се намира пещерата?

Пещерата, в която Св. Иван Рилски е прекарал повече от 7 години от живота си, се намира само на 3-4 километра от Рилския Манастир. Подминете паркинга на манастира и продължете напред по уличката още 3-4 километра. Точно преди един почти обратен завой на пътя отляво ще видите голяма дървена икона. Оставете колата си там и продължете пеша през гората. Пешеходният “преход” ще ви отнеме около 15 минути и ще стигнете до една малка църква, сгушена между дърветата. Не се притеснявайте, че можете да се загубите – пътеката до църквата е много добре отъпкана, с ясна маркировка и множество насочващи табели.

иван рилски
Снимка: Follow The Sisters

Гората около пещерата на Иван Рилски

Двете с Ели сме пътували доста и това със сигурност не беше първата гора, в която влизаме. Но в тази имаше нещо по-специално! Дали масивните дървета стремящите се да достигнат небесата, или слънчевите лъчи, борещи се с листата в опита си да се докоснат земята? Може би невероятните гледки на това място или просто мислите, които кръжаха в главата ми в този момент? 

Не знам… При всяка крачка си повтарях, че вървя по стъпките на велик човек, вдъхновил няколко нации и доказал на света, че нищо не може да се изправи на пътя на силата на вярата и любовта. Все още не знам какво беше онова, което ме караше да се чувствам едновременно тъжна и щастлива, но знам едно: ТРЯБВА да се върна там.

иван рилски
Снимка: Follow The Sisters

Пещерата на Иван Рилски

Първото нещо, което ще видите по пътя към пещерата, е малката църквичка. Според информацията, която намерих онлайн, това е първият манастир, построен от учениците на монаха. За съжаление беше затворен в този един понеделник, в който ние бяхме там, но със сигурност ще отидем отново.

За да влезете в пещерата, заобиколете църквата от дясната ѝ страна – там има поставена насочваща табела. 4-5 метра по-навътре ще видите каменни стълби, водещи към вътрешността на пещерата.

Както сами ще видите, вътре в пещерата няма нищо грандиозно – самата тя изглежда образувала се от камък, който е паднал някъде по-отвисоко. Светлината е много оскъдна, а каменното “легло” не изглежда никак примамливо. Макар да беше хубав и топъл ден, двете с Ели направо настръхнахме. В рамките на 2-те минути в пещерата страхът ми постепенно нарастваше дотолкова, че усещах сълзи да напират в очите ми. Ние обаче бяхме там с мисия и нямахме никакво намерение да си тръгнем, преди да я изпълним.

иван рилски
Снимка: Follow The Sisters

Пречистване на душата: да минеш през свещената дупка на Св. Иван Рилски

В дъното на малката пещера на Иван Рилски се вижда блед лъч слънчева светлина. Тя се процежда през тесен тунел, дълъг около 2 метра, който води отгоре върху скалата, която е и покрив. Вярва се, че само хора с чисти души могат да преминат от там, а грешниците биват възпирани от магическа сила. След бързо прекръстване Ели се промуши напред и като гъсеничка изпълзя отгоре. В пълен ужас се впуснах след нея и…Минах! Почувствах се като герой!

иван рилски
Снимка: Follow The Sisters

Аязмото до пещерата на Иван Рилски

Когато посетите пещерата на Иван Рилски, не забравяйте да пиете от лековитата вода в аязмото. За онези от вас, които се чудят какво точно означава аязмо – това е извор, който никога не пресъхва и не замръзва, без значение от климатичните условия навън. Именно затова се вярва, че от тези извори тече свещена вода.

По време на престоя ни в Рилски Манастир имах уникалната възможност да разговарям с един от свещениците. Той ми разказа, че Св. Иван Рилски бил против убиването на животни. Според модерните разбирания можем да кажем, че е бил вегетарианец. Заветът към учениците му бил да обичат и уважават всички Божии същества и да не убиват животни освен при крайна необходимост. Това била и причината монасите в Рилски манастир да постят от построяването на манастира. Преди години обаче един от епископите на Рилския Манастир обявил, че този завет няма повече да бъде следван. Тогава, за първи и последен път в запомнената история, аязмото пресъхнало за една седмица.

иван рилски
Снимка: Follow The Sisters

Ако и вие почувствате невероятната магия на това вълшебно място, пожелайте си нещо, напишете го на листче хартия и го поставете в близост до аязмото. Легендата разказва, че на всеки малко Св. Иван Рилски се връща до последния си дом на земята и благославя желанията на някои от нас. Дали това ще бъде точно вашето желание? Не знам… Но както е казано – докато не попиташ, отговорът винаги ще е “Не”.

10 красиви места в Рила, които всеки трябва да посети

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти