Бюджетно пътуване до Копенхаген – какво и къде да видим за без пари

Бюджетно пътуване до Копенхаген – какво и къде да видим за без пари
Снимка: Личен архив

Копенхаген е изключително величествен, уютен (макар и ветровит) град, който напълно заслужава да бъде посетен. За да съм честна обаче, трябва да кажа, че е и една от скъпите туристически дестинации в Европа.

Това не трябва да ви плаши, защото ако си планирате предварително посещението на датската столица и действате като “умни” туристи, бюджетът ви изобщо няма да пострада.

Най-големият разход са нощувките в града. Хотелите са на предизвикателни цени, затова препоръчвам да разгледате офертите на хостели и опции за краткосрочен наем (airbnb). Не правете компромис с разстоянията – градският транспорт в Дания е скъп, а времето прекалено променливо, за да рискувате с дълги маршрути от крайните квартали и предградията до централната част.

Именно в центъра на града има много какво да се види и то напълно безплатно.

Нека започнем разходката си от Общината или както се нарича тук Rådhus (от датски – Червена къща). Архитектът на сградата Мартин Нироп е черпил вдъхновение от общината в Сиена, Италия и по мое мнение добре му се е получило. Копенхагенската община има камбанария, висока 105.6м, което я нарежда до едни от най-високите сгради в града. За да се качите на въпросната камбанария и да хвърлите птичи поглед от там, се заплаща, но за да влезете в самата община и да се разходите из коридорите ѝ, е напълно безплатно. Работното време е всеки ден от 9 до 16ч., а ако имате късмет, можете да попаднете на някоя временна изложба в централната част срещу парадния ход или на сватбари (аз също се омъжих на това място :) ). Веднага в ляво на входа има магазинче за сувенири, където се купуват и билети за камбанарията (а можете и онлайн от тук).

ж
Снимка: Личен архив

Повече снимки на Общината вижте ТУК

Ако посещавате Копенхаген във вторник, то задължително отскочете до Glyptoteket, тъй като тогава входът е безплатен*, а музеят си заслужава! Има египетска и римска колекция, прекрасни картини от френски импресионисти, както и покрит оазис. Ако времето е хубаво, то задължително се качете на покрива на сградата, откъдето се разкрива чудесен изглед.

Сградата на Глиптотекет е построена от основателя на Carlsberg Карл Якобсен (1842-1914). Освен богат търговец, магнат и филантроп, той бил и страстен колекционер. Якобсен решава да направи подарък на любимия си град, като му построи музей и дари част от личната си колекция за него.

*Ако в музея има специална изложба, във вторниците билетите са по 60кр. Можете да следите изложбите в сайта на Glyptoteket.

Снимка: Google Maps

Глиптотекет е много близо до Общината, както се вижда от картата

Повече снимки на Глиптотекет можете да разгледате в галерията ни ТУК

Всяка сряда е безплатна за посещения в бившата църква и настояща галерия Николай Кунстал, локализирана в сърцето на града (близо до общината и търговската улица Strøget). Това е била една от най-старите църкви на Копенхаген, но отдавна не функционира като такава, а е дом на модерното изкуство. Кулата на сградата предоставя фантастичен изглед към града и ако не ви е страх от високо, то задължително се качете.

f
Снимка: Личен архив

f
Снимка: Личен архив

f
Снимка: Личен архив

Всеки ден от седмицата (освен понеделник, когато не работи) входът е свободен за друг интересен музей – The David Collection. Крисчън Лудвиг Дейвид е бил адвокат, потомък на богат аристократичен род. Той успява да увеличи семейното богатство, включително колекцията картини и исторически артефакти. Дейвид основава фондация на свое име, която има главната задача да администрира и развива музея, в който е превърната фамилната му къща. Всеки от трите етажа на сградата е посветен на различна колекция – датско ранно модерно изкуство, европейско изкуство от 18-и век и ислямско изкуство от цял свят.

Горещо препоръчвам посещаване на музея на Дейвид! Не отнема много време и ще насити сетивата ви с разкош.

ф
Снимка: Личен архив

ф
Снимка: Личен архив

ф
Снимка: Личен архив

Кралската градина със замъка Розенборг и Ботаническата градина се намират съвсем близо до The David Collection, така че е добра идея да ги посетите по път. В двореца входът е платен, но пък Ботаническата градина е изцяло безплатна и прекалено красива, за да се пропусне.

Снимка: Google Maps

Музеят на Дейвид, Кралската и Ботаническата градина са много близо, което прекрасно улеснява посещаването им.

г
Снимка: Личен архив

г
Снимка: Личен архив

г
Снимка: Личен архив

Замъкът Розенборг

Отворената част на градината работи всеки ден от 8:30 до 16ч (и до 18ч от 1 април до 30 септември), а Зелената къща или Palmhuset, която представлява тропическа покрита част и е изключително приятно местенце, работи от 10 до 15:30 в зимния сезон (1 октомври – 31 март), и от 10 до 17ч. в летния (1 април – 30 септември). Всеки понеделник Зелената къща е затворена за посетители.

Вижте повече снимки от Ботаническата градина на Копенхаген в галерията ни ТУК

От Ботаническата градина можете да се насочите към Assistens Kirkegård – старото гробище на Копенхаген. Знам, че звучи като странно място за разходка, но всъщност е доста живописно и се ползва от местните като парк. На това място спи вечния си сън Ханс Кристиян Андересен, както и други видни датчани – търговци, художници, поети, писатели, дворцови служители, артисти.
Паркът действа като заслон при ветровито време, а и е едно от малкото места в града, където можете да видите високи дървета.

Повече снимки от Assistens Kirkegård вижте ТУК

До Assistens Kirkegård се намира Ньоребро – един от централните квартали на Копенхаген, известен с колорита и многонационалността си. Ще ви направят впечатление наредените една до друга дюнерджийници, или както са известни тук kebab house. Макар че на пръв поглед си приличат, предлаганият тук кебаб се различава от познатия ни дюнер първо, защото в него няма картофи, нито пък млечен сос и второ, защото е доста по-голям, а смея да кажа и по-вкусен. Можете да избирате между кебаб с пилешко, свинско или телешко, но най-хубавото е, че порциите са големи, а цената ниска (варират между 35 и 55 крони).

По-горе споменах, че ако действате като “умни” туристи, няма да влезете в излишни харчове. Е, храненето е едно от нещата, които имах предвид. Съветът ми е да не избирате ресторанти за обяд и вечеря, защото цените надали ще ви харесат – бургерите вървят от по 100кр нагоре (100кр са приблизително 25лв), бирата е между 30-50 кр, пицата – средно по 150кр и т.н. Има и изгодни оферти за обедно меню, които са написани на рекламни табели пред заведенията. Четете ги внимателно и питайте персонала. В Копенхаген всички говорят английски, така че езиковата бариера не е голяма.

Градът е наситен с пекарни, закусвални и супермаркети, от където можете да си купите провизии, както и с паркове и градини, където да починете и хапнете. Всъщност, хората тук обожават да си устройват излети навън и ако времето е добро, ще видите как копенхагенци не се свенят да седнат директно на тревата в компанията на кафе, бира или вино.

Като изключим изброените по-горе места, можете да разгледате още някои от най-известните забележителности на града, за които не се плаща.

Малката русалка се намира относително далече от центъра на града, но пък районът около нея е наситен с градини, монументи и красоти за снимане. Близо до русалката е разкошният фонтан на скандинавската богиня Гефьон, точно до него е впечатляващата с архитектурата си английска англиканска църква Сейнт Албан, паркът на Чърчил и т.н.

ж
Снимка: Личен архив

ф
Снимка: Личен архив

Англиканската църква

ф
Снимка: Личен архив

Фонтанът на богинята

Продължавайки надолу се слиза до двореца на кралското семейство Амелиенборг и Мраморната църква, а след тях е Ny Havn (произнася се Ню Хаун) – едно от най-фотографираните места на Копенхаген. Шарените къщички край канала, построен в далечния 17и век, силно напомнят за Амстердам. На приземния етаж на всяка една от тях се помещават ресторанти, които са сред капаните за туристи – прекрасна гледка, но високи цени.

ф
Снимка: Личен архив

От Ню Хаун живописен мост отвежда към Кристияния – т.нар. Свободен град, който е изключително колоритен и напълно безопасен, освен ако не сте решили да купувате/продавате марихуана. Да, Кристияния е мястото, където тревата се продава като ябълки на Женския пазар, но пък полицията периодично навестява “търговците” и извършва десетина ареста + изземване на стоката. Както казах – ако не се вълнувате от тревата, няма от какво да се притеснявате и можете да разгледате местността напълно спокойно.

Кристияния е изключително любопитно и интересно място, за което скоро ще разкажа в отделен текст.

ф
Снимка: Личен архив

ф
Снимка: Личен архив

В заключение искам единствено да кажа, че дори и по време на престоя си да не видите нищо от изброеното по-горе, Копенхаген има още много с какво да ви очарова. Цялата атмосфера на датската столица, старинните сгради от червени тухли, хилядите колоездачи, дори хладното време и бързо гонещите се по небето облаци, действат омагьосващо. Разходете се из улиците на града, вдишайте с пълни гърди въздухът, носещ едва доловим морски привкус, огледайте заобикалящите ви къщи и ще се почувствате като герой в Андерсенова приказка.

Още от Лилия Дюлгеров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти