Опасността за очите, която слънцето ни причинява

f
Снимка: Thinkstock

Че слънцето не е толкова невинно, колкото ни се иска, стана ясно през последните години.

Умереното излагане на слънце закалява, тонизира, укрепва костната система, синтезирайки се витамин Д в кожата, пази от депресии. Но както винаги, всичко зависи от дозата.

Прекаляването с неговите лъчи почти винаги означава едно – болест. Много се изговори за рака на кожата, за бенките, брадавиците, нарушенията в пигментацията, бръчките.

В някои страни забраниха солариумите, особено за децата до 18-годишна възраст.

Някак встрани остана един не по-малко важен проблем –как влияе слънцето на очите.

f
Снимка: Thinkstock

Те, горките, не стига че са подложени на агресия от постоянното взиране в телефона и компютъра, на всичко отгоре трябва да се борят и със слънцето. Смятаме, че очите на децата са здрави и малко слънце няма как да им се отрази зле.

Но година след година прекаляване със слънцето (а това неминуемо става, децата не могат да се спрат да играят навън) и тръгваме по очни доктори.

Силните слънчеви лъчи могат да увредят окото, предизвиквайки ерозия на роговицата или дори поражения на ретината. Най- често слънцето се вини за катарактата (перде), но то влошава и други налични заболявания като макулодистрофия и диабетна ретинопатия.

Затова със слънцето особено трябва да внимават диабетиците, всички деца с очни проблеми, както и здравите, за да са такива дълго време.

f
Снимка: Thinkstock

Единственият начин да предпазим очите на децата е носенето на слънчеви очила.

За тази цел обаче очилата трябва да с качествени стъкла, които наистина да спират  UV лъчите. Очилата по сергиите, рожба на китайския гений не само нямат такава функция, но и могат да увредят очите.

Те са изработени от обикновен, неоптичен полимер и единствената им функция е на моден аксесоар. Затъмнените евтини стъкла само „лъжат”окото, то разширява зеницата си и вредните лъчи навлизат спокойно към ретината. Качествени очила с необходимото филтърно покритие могат да се намерят само в оптиките. На съответната цена. По-добре без очила, отколкото с фалшиви!

Ако не можете да си позволите качествени очила, сложете на главата на детето козирка или широкопола шапка, за да са на сянка очите. Най-важното е слънчевите очила да са с качествен UV филтър.

f
Снимка: Thinkstock

Обозначението на етикета трябва да показва 98% защита от UVA и UVB лъчи. От значение е и степента на оцветяване (потъмняване), стандартното оцветяване е 75%, за градски условия са достатъчни и 50%. Но не се доверявайте на етикета, помолете в оптиката да направят тест на очилата, става много бързо. Това е много важно, особено за детските очи. Друг критерий, с който трябва да се съобразяваме при избора на очила е цветът на стъклата.

Въпреки, че са много атрактивни, сините, оранжевите, розовите, лилавите очила не са за всеки. Очите на някои хора трудно се адаптират към тези ярки и неестествени цветове. Това може да доведе до напрежение на зрението, главоболие, замаяност. За най-безопасни се смятат сивият, зеленият и кафявият цвят на стъклата, те най-добре поглъщат лъчите и дори успокояват очите.

f
Снимка: Thinkstock

Още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти