Внимание - неподозираната опасност, която дебне домашните ни любимци

куче
Снимка: Istock

Д-р Цветана Драганова

В сезона на жегите и рояците от комари е добре да обсъдим едно доста актуално напоследък заболяване при домашните любимци – Дирофилариозата. Доскоро сърдечните червеи бяха сравнително непознати за България паразити, изучавани от ветеринарните лекари в курса по „Тропически болести“, но затоплянето на климата ги направи често срещан проблем.

Важен фактор са и дивите каниди, които служат като резервоар за паразитите. Основни потърпевши са кучетата, но гостоприемници могат да бъдат също котки, фретки и дори човек.

Причинители са кръгли червеи от род Dirofilaria. Възрастните индивиди, които могат да достигнат 20-30 см. дължина и над сантиметър широчина, живеят в големите кръвоносни съдове на белия дроб и в сърцето. Там те произвеждат своите „бебета“, наречени микрофиларии, които циркулират в кръвта.

куче
Снимка: Istock

Преносители и междинни гостоприемници са комарите. Смучейки кръв от заразено животно, те поглъщат микрофилариите, отглеждат ги в себе си известно време и после ги впръскват на незаразените, нищо неподозиращи потърпевши. В новия гостоприемник от тези „бебета“ се развиват ларви, а за 6-7 месеца и възрастни паразити, които започват да се възпроизвеждат, затваряйки цикъла.

Възрастните червеи живеят 5-7 години, причинявайки редица увреждания на гостоприемника си. Ветеринарните лекари разглеждат четири стадии на заболяването, първите два от които минават без никакви симптоми. После се появяват нехарактерни признаци, като лесна уморяемост, понижен апетит и отслабване, а в по-напредналите стадии – задух, кашлица, сърдечна и бъбречна недостатъчност. Често това става толкова плавно и незабележимо, че стопаните, незнаейки че любимецът им има проблем, търсят помощ твърде късно.

куче
Снимка: Istock

При котките, фретките и човека, които са неспецифични гостоприемници, имунната система блокира доста ефективно паразитите и в повечето случаи се наблюдава самооздарвяване. Но, опитвайки се да се спасят от защитните механизми на гостоприемника, често червеите се локализират на нехарактерни места, като очна ябълка и подкожна тъкан.

Лечението на тази паразитоза, особено в напреднал стадий е доста трудно и скъпо. За щастие можете да защитите домашните си любимци с ежемесечна профилактика над двумесечна възраст. При възрастни кучета се прави тест в края на зимата и при отрицателен резултат всеки месец се прилага медикамент, който да убива микрофилариите, които комарите биха могли да са „инжектирали“.

куче
Снимка: Istock

Никога не давайте профилактични лекарства на животното без да сте сигурни, че е здраво, защото ако не е, тези препарати, убивайки червеите, могат да убият и гостоприемника. В месеците, когато температурите са ниски и междинните гостоприемници, комарите, не летят, може да се спре даването на профилактични медикаменти. Има държави, обаче, в които се прави целогодишно.

Ако сме ви заинтересували с това кратко описание на иначе сериозния проблем Дирофилариоза, обърнете се към ветеринарния ви лекар, който ще направи тест и ще ви помогне да изберете най-подходящия препарат за превенция – необходима инвестиция за дълголетие.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти