Какво е оптималното тегло на домашната котка

Изградете здравословните им навици от най-ранна възраст
Снимка: Thinkstock

Според различни международни проучвания, цитирани от американския лайфстайл сайт Sheknows.com, домашните любимци като котките и кучетата са не по-малко предразположени към затлъстяване от хората.

Така например само в САЩ 58% от котките, отглеждани в домашни условия, са с наднормено тегло. На пръв поглед този проблем може и да не изглежда сериозен за повечето стопани, но всъщност би могъл да доведе до редица заболявания (като диабет, артрит, сърдечни и дихателни смущения, кожни болести, а в по-тежките случаи, дори рак) на мъркащия ни другар.

Ето и какво е оптималното тегло на котката според вида й.

* Непородистите екземпляри трябва да варират между 3,5 и 4,5 кг.
* Здравословното тегло за персийските котки е от 3 до 5,5 кг.
* Сиамките пък е добре да се движат в границите 2,5-4,5 кг.

Ако искате да проверите дали котката ви не е затлъстяла, може да предприемете следните действия.

* При галене трябва да усещате всяко ребро, което би следвало да е покрито от фин слой мазнина между костта и кожата. Същото се отнася и за гръбначния стълб. Ако ребрата са видими, котката е прекалено слаба, а щом трудно ги напипвате – значи затлъстяването е налице.

* Когато погледнете котката си отвисоко, тя трябва да има ясно изразена талия, която да е с по-малък диаметър от гръдния кош.

Какво да направя, ако котката е с наднормено тегло?

* Задължително е да посетите ветеринарен лекар, който ще промени хранителния режим на животното по най-щадящия начин или ще го изследва за други възможни заболявания.

* Препоръчително е да давате няколко по-малки порции храна на котката, а не да се придържате към еднократно и по-обилно количество храна за деня. При по-пълни котки е подходяща храната от консерви, а не сухата, в която са концентрирани доста въглехидрати и мазнини.

* Съобразявайте храната според възрастта на котката и отделяйте поне 5-10 минути дневно, за да играете активно със своя домашен любимец, което е достатъчно време за поддържане на неговата мускулатура в тонус.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти