Кои храни са вредни за вашите домашни любимци

Като котка и куче
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Може би непрекъснато делите компанията и всички помещения в жилището с вашия домашен любимец, но ще се отнася до храната бъдете по-прецизни, защото продуктите, които са подходящи за организма ви е твърде вероятно да не окажат същия ползотворен ефект, ако се консумират от кучето или котката вкъщи.


Шоколад
Действа превъзбуждащо и натоварва сърцето на кучето. Не бива да се дава и на котки, а по-големите дози от тази сладка храна причиняват повръщане, умора, сърцебиене, треперене и висока температура.

Грозде и стафиди
Атакуват бъбреците на четириногите. Симптомите след консумация могат да са повръщане, прекалена сънливост, силно уриниране и непрестанна жажда.

Лук и чесън
Разрушава червените кръвни телца, което може да доведе до анемия. Наблюдава се повръщане, червеникава урина и отпадналост.

Дъвка
Увеличава секрецията на инсулин. Кучето може да загуби координация, а също и да получи диария.

Алкохол
Потиска функциите на нервната система. Любимците губят ориентация, треперят, повръщат, а често имат и затруднено дишане.

Сурово тесто
Образува газове, а ферментирането му в червата може да причини леки форми на натравяне. Най-честите симптоми са повръщане и диария.

Макадамия
Предизвиква проблеми с мускулите и нервите. Животните могат да вдигнат висока температура.

Авокадо
Уврежда сърцето (особено при декоративните птици). Наблюдават се трудности с дишането на пернатите и повръщане и разстройство при кучетата.

* Разбира се, ако давате малко количество от въпросните храни през големи периоди от време, споменатите усложнения няма как да се появят. В случая говорим за чест и по-системен прием на тези продукти от вашия любимец.

Прочетете още:

Къде бебетата ленивци откриват щастието

Нито малките, нито големите котета трябва да ядат торти

Кучето като моден аксесоар и излишен товар

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти