Как лятната разходка до вилата може да бъде опасна за котката ви или накратко за котешкия СПИН

котка
Снимка: iStock

Д-р Цветана Драганова

Лятото е сезонът, през който „градските“ котки често споделят със собствениците си мързеливите дни на вилата или на село. Там те биват пускани, или просто не може да бъдат спрени,  свободно да кръстосват двора и околните територии. Но в тази идилична картина дебне една неподозирана опасност – котешкият СПИН.
Непознато за много мои клиенти заболяване, което много наподобява човешкия синдром на придобита имунна недостатъчност. Опасно е само за котки, човек не може да се зарази от болния си любимец. Вирусът, който го причинява, се съдържа във слюнката на заразените котки и се предава при ухапване.

котка
Снимка: iStock

А сега си представете една „градска“ котка, пусната свободно на село. Разбира се, шансът местните котки да я нахапят, пазейки територията си, е огромен. И така се случва заразяването. Скоро „градската“ котка си отива у дома и всичко е забравено. Но това е бомба със закъснител. Вирусът може да живее в котката с години, без да предизвиква никакви симптоми. Но той бавно атакува имунната й система, правейки я неефективна или унищожавайки я напълно. И когато се наложи котешкия организъм да пребори някоя тривиална инфекция се оказва, че той няма защитни сили. Различни бактерии, вируси, гъби и протозои, които иначе не са заплаха за здравата котка, започват да атакуват този носител на FIV. Това може да се случи седмици, месеци и дори години след заразяването. Тогава се появяват първите симптоми. Те може да бъдат най-разнообразни:

  • разрошена и ненормално падаща козина
  • зачервявания по кожата
  • загуба на апетит
  • диария
  • загуба на тегло
  • възпаления на очите, катаракта или глаукома
  • възпаления на устата и венците
  • възпаление на носа
  • промени в поведението
  • деменция
  • припадъци

котка
Снимка: iStock

С напредване на заболяването се развиват тежки увреждания в организма, които са трудно лечими и може да имат фатален изход.

Затова трябва много да внимавате кога и как домашната ви котка влиза в контакт с други котки и дали те са FIV-отрицателни. Също така при вземане на нова котка у дома е добре да сте сигурни, че тя не е заразена.

Ако все пак любимецът ви е имал контакт с котка с неясен здравен статус, трябва да изчакате един до три месеца и да пуснете диагностичен тест. При по-ранното тестване може да има фалшиво отрицателни резултати.

котка
Снимка: iStock

Внимавайте дори с котенца, родени от серопозитивна майка. Те  може да бъдат заразени, защото вирусът се излъчва с кърмата. Бебетата на такива котки получават и много антитела с млякото, затова може да дадат фалшиво положителен тест, без реално да са заразени. В такива случаи се изчаква котенцата да навършат шест месеца и тогава се изследват, за да сме сигурни, че резултатът е реален.

Дори и да се окаже, че котката ви е носител на вируса, това все още не е смъртна присъда. За да се удължи максимално животът й, трябва да полагате усилия тя да се храни оптимално, да не се подлага на стрес и да не е изложена на инфекции. Водете я на лекар при най-ранни симтоми на заболяване. Така тя може да бъде здрава и щастлива възможно най-дълго. Разбира се, трябва да ограничите контакти й с други котки, които не са сероположителни, защото при евентуално ухапване вирусът ще бъде предаден на здравата котка.

 

Още статии от д-р Цветана Драганова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти