Зъбният камък: основна причина за заболяванията на венците

Зъбният камък: основна причина за заболяванията на венците
Снимка: Thinkstock

Д-р Иван Башев

Какво представлява?

Зъбният камък представлява непочистена втвърдена от слюнката зъбна плака.

Как се образува?

В устната кухина нормално живеят огромно количество бактерии, които сами по себе си не са патогенни. Дори да почистваме зъбите си перфектно с четката, пастата, конците и разтворите за жабурене, част от тези микроорганизми винаги остават в устата. При консумиране на храна бактериите от устната кухина се смесват с хранителните остатъци и по зъбите се образува плътен лепкав здравосвързан слой, който се нарича зъбна плака.

При хранене бактериите от зъбната плака произвеждат киселини, които атакуват зъбните структури и при продължително действие могат да доведат до развитие на зъбен кариес.

Зъбна плака се задържа и по зъбните шийки, във венечните джобове и по гингивалния ръб. Това води до дразнене и възпаление на венците, което може да премине във венечно заболяване като гингивит или пародонтит.

Плаката е два вида – млада (незряла) и стара (зряла). Младата се образува непосредствено след хранене и не е толкова патогенна. Тя е слабосвързана със зъбите и лесно се почиства. Нужни са обаче малко повече от 24 часа, за да може младата зъбна плака да се превърне в стара. Старата плака е по-вредна за зъбите и венците, тя е здраво прикрепена и е почти невъзможно да бъде отстранена с помощта на четката за зъби.

Постепенно узрялата зъбна плака се втвърдява и се превръща в зъбен камък. Това се случва чрез отлагане в зъбната плака на неорганични вещества като калций.

На кои места в устната кухина се натрупва най-много зъбен камък?

Както вече казахме, зъбният камък представлява втвърдена от калция в слюнката зъбна плака. Ето защо местата, на които се натрупва най-много зъбен камък, са местата, откъдето слюнката изтича в устната кухина и където тя е най-богата на калций. За горната челюст това е външната повърхност на горните шести зъби, тъй като там се излива слюнката от най-голямата слюнчена жлеза – паротидната. На долната челюст се натрупва най-много зъбен камък по вътрешната повърхност на долните предни зъби. Това е така, защото под върха на езика се отварят каналите на подезичните слюнчени жлези.

Кой е предразположен към отлагане на по-голямо количество зъбен камък?

Качественият и количественият състав на слюнката на всички хора не е напълно еднакъв. При някои хора той предразполага образуването на зъбен камък.

Друг фактор, оказващ влияние на образуването и натрупването на зъбен камък е това колко правилно са подредени зъбите. Кривите зъби, както и неполираните или недобре направени пломби с ръбове, са предпоставка за наличие на места, които да се почистват по-трудно от плаката. В резултат на това се натрупва и по-голямо количество зъбен камък.

Тютюнопушенето също е основен фактор, влияещ върху отлагането на зъбен камък. При пушачите той е в по-голямо количество, по-твърд, по-здраво свързан е и обикновено е тъмен на цвят – оранжево-кафяв до черен. При непушачите е белезникав или бледожълт и по-слабо свързан със зъбите.

Не трябва да забравяме, че независимо от вече изброените предразполагащи фактори за натрупването на зъбен камък, основна роля играе липсата на добра орална хигиена. Пушач с криви зъби и с лоши пломби може да има много по-малко зъбен камък, ако мие добре зъбите си, в сравнение с непушач с правилно подредени зъби и лоша хигиена.

До какво може да доведе зъбния камък?

Натрупването на зъбен камък е нормално и не е притеснително, ако е в ограничено количество и ако се почиства редовно. Когато обаче това не се прави, зъбният камък както и плаката предизвикват възпаление на венците – гингивит. То се характеризира с болка, подуване, зачервяване и кървене на венците най-често при миене на зъбите.

При задълбочаване на процеса и увеличаване на количеството натрупан зъбен камък се развива пародонтит, който се отличава от гингивита по това, че се засяга и костта около зъбите. С течение на времето се стига до постепенно отдръпване на венците, оголване на корените на зъбите, разклащане и загуба на зъби.

Как да се предпазим?

За съжаление няма начин напълно да предотвратим натрупването на зъбен камък. Можем обаче да го ограничим с добра устна хигиена и с редовни посещения за почистването му от стоматолога.

Как се почиства зъбния камък?

Зъбният камък и плака се отстраняват от зъбите само от зъболекарите със специално предназначени за целта инструменти и ултразвукови апарати. Не се опитвайте да ги почиствате с подръчни средства, защото рискувате да нараните венците или да фрактурирате зъбите.

Колко често трябва да се почиства?

За оптимални резултати и липса на гингивални и пародонтални заболявания е препоръчително зъбният камък да се почиства на всеки шест месеца.

В зависимост от индивидуалните особености и личната орална хигиена на пациента, зъболекарят може да препоръча това да се прави по-често или по-рядко.

Още по темата:

Кога се лекуват корените на зъбите?

Защо имаме кариеси?

Грешките при миенето на зъбите

Когато скърцаме със зъби

Aко ни заболи зъб, докато сме на почивка

Необходима ли е упойка, когато сме на зъболекар?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти