Зъбната болка невинаги е причинена от проблеми със зъбите

Зъбната болка невинаги е причинена от проблеми със зъбите
Снимка: Thinkstock

Д-р Иван Башев

Доста често в моята практика се появяват пациенти, които усещат болка в определени техни зъби. Понякога тя е толкова силна и неприятна, че пациентите настояват зъбите с болка да бъдат извадени възможно най-скоро. При обстоен преглед и образна диагностика не се открива видима причина за съществуващ проблем и затова категорично отказвам да извадя тези здрави зъби. Твърде възможно е, ако го направя, болката да продължи и след това.

Такива пациенти с болка без ясна причина поставят зъболекарите в сложна ситуация, защото те са тези, които трябва да вземат окончателното решение какво да се прави и това решение да е правилното. Когато причината за болката не е уточнена, преди да се предприеме кореново лечение на зъбите, тяхното изпиляване с цел освобождаване от контакт със срещуположните зъби или тяхната екстракция, трябва да бъдат отхвърлени всички други нестоматологични причини за болка.

Ето някои от най-честите причини за зъбна болка от незъбен произход:

Долночелюстна става

Проблемите в долночелюстната става са една от най-честите причини за атипична болка. Обикновено това е свързано с изместване или износване на ставата или вътреставния диск. Това води до претоварване на ставата и ставните връзки. Съпроводено е с уплътняване и удебеляване на мускулите около ставата. Мускулите се натоварват повече от физиологично допустимото. Обикновено се усеща болка в областта на долните задни зъби.

Горночелюстни синуси 

Синусите са анатомични кухини в черепа. Тяхното възпаление се нарича синуит. Синуитите са честа причина за болка в областта на горните странични зъби. Ако синуитът е хроничен, болката се засилва при неговото обостряне. По-често това се наблюдава при рязко застудяване на времето и е свързано със запушен нос и секреция от него. Характерно е усещането за тежест в главата особено в областта на челото и под очите. Болката се засилва при навеждане на главата напред.

Понякога пациентите посочват конкретен зъб като източник на болката и твърдят, че усещат, че ако зъбът се извади, ще почувстват облекчение. Болката се засилва при натиск и почукване по зъба. При направа на рентгенова снимка на синусите, обикновено в тях се вижда ниво на течност, която най-често е гной. Лечението обикновено е с назначаване на антибиотик за елиминиране на възпалителния процес. В по-сериозните случаи може да се наложи хирургично отваряне и дренаж на синуса.

Периодонтални лигаменти

Това са съединително-тъканните връзки, които свързват зъбния корен със заобикалящата кост. При някои парафункции тези периодонтални лигаменти се травматизират и това води до неясна зъбна болка. Парафункциите са триенето на зъбите, стискането на зъбите в статично положение, наличието на блокажи при странични движения.

Неврологични проблеми

За неврологичен произход на болката мислим, когато не може да бъде открита никаква друга причина. При разговор с пациентите се споменава за травма или хирургична интервенция в миналото. Това обикновено е свързано със засягане на някой нерв.

Има случаи на пациенти, които са подложени на стрес или пациенти с депресия (най-често жени на възраст 50-60 години), те съобщават за изтръпване и болка в единични или група зъби, а понякога във всичките. Подходящата терапия с медикаменти (антидепресанти), предписани от невролозите и психиатрите, води до изчезване на зъбната болка.

Когато зъболекарите се сблъскат със зъбна болка, която е с неясен произход и видимо не е причинена от зъбите или венците, не трябва да се прибързва с провеждането на стоматологично лечение. Понякога е възможно то да намали болката или да намали нейния характер, но няма да я елиминира напълно.

За съжаление, докато не е открита и сигурна причината за атипичния зъбобол, не можем да сме сигурни дали той е временен или постоянен и докога ще продължи. Има случаи, когато болката изчезва спонтанно, така както се появила, без да е била изяснена нейната етиология.

Атипичният зъбобол не е рядко срещано явление. Затова е недопустимо зъболекарите да не са запознати с него и често да не се сещат за съществуването му. При такъв проблем те трябва да действат в тясна колаборация със специалистите по УНГ болести, лицево-челюстни хирурзи, невролози и психиатри.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти