Жените в изкуството, изкуството в жените

Жените в изкуството, изкуството в жените
Снимка: Getty/Guliver

Мария Атанасова

В миналото ролята на жената в изкуството е била най-често като обект - вдъхновител на ума, сърцето и перото на творците. Тя е красива, невинна, нежна, прекрасна. Тя е и демон, и зла сила - способна да обезоръжи и най-зоркия ум. Тази двуликост я превръща в муза на безброй произведения на изкуството.

Жените творци във времето са се сблъсквали с редица предизвикателства във връзка с налагането на ролята си в обществото и в изкуството.

Интересна е личната и творческа история на мексиканската художничка Фрида Кало, родена в началото на миналия век. След фатална катастрофа, която тя преживява, когато е едва на 18 години, Кало започва да рисува. Въпреки, че през 1938 година в Париж се провежда изложба, посветена на мексиканската култура, и Лувърът закупува една от картините й, представителката на така нареченото "наивно изкуство" остава непопулярна като артист. Широката публика я познава като жената на художника и стенописец Диего Ривера. Всичко това се променя в един юнски ден на 2001 година, когато Фрида Кало става първата жена мексиканка, чийто лик стои на пощенска марка в САЩ. От началото на XXI век интересът към Кало е силно завишен, за нея се правят филми и се провеждат редица международни изложби с творбите й.

Коя е жената в изкуството днес, когато половите различия са минимализирани, а жените отдавна са арт икони? Жените са субект, автор и инициатор. Те вече стоят и от другата страна.

Преди няколко години американската организация "Women Arts" посвещава един ден на жените в изкуството – 31 март. От тогава насам SWAN Day (Support Women in Arts Now Day) се превръща в традиция и се чества в над 20 страни по целия свят, включително и в България. На тазгодишния фестивал, който се провежда за втора поредна година у нас, специални гости на събитието бяха американската документалистка Мелъди Гилбърт и индийската художничка Анурада Такур.

В своеобразни арт работилници и арт уъркшопи участниците във фестивалите танцуват, изработват свещи, рисуват върху тъкани, плетат, пишат поезия, занимават се с кино и слушат увлекателни лекции. Чудесни възможности всички желаещи дами да се изявят, отключвайки твореца в себе си. Защото жената е муза, куратор, двигател. Жената е обект и субект в едно. Тя сама по себе си е изкуство и умее да твори изкуство във всичките му форми и проявления...

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти