Да пренапишеш историята: жена на 106 години краси корицата на Vogue

вог корица
Снимка: Instagram

Никога не е късно да промениш света, дори и да си на цели 106 години. Това може да ви каже Апо Уанг-Од, която изгря на корицата на филипинското издание на най-популярното модно издание Vogue в края на миналия месец. 

Това превърна 106-годишната филипинка в най-възрастния човек, появил се някога на корицата на списанието. Преди този рекорд се държеше от актрисата Джуди Денч, която засне фотосесия за британския Vogue през 2020 г., на 85-годишна възраст.

Уанг-Од може да се похвали с една от най-интересните професии - тя е известна като най-стария мамбабаток на Филипините. Мамбаток са традиционни татуисти, населяващи провинцията Калинга.

Уанг-Од започнала да татуира на 16-годишна възраст под ръководството на баща си. Тя съхранява традиционното за племето ѝ изкуство за създаване на ръчно изрисувани татуировки баток с помощта на бамбукова пръчка с трън, потопен във въглен и естествена боя. Ако този метод ви се струва доста по-болезнен от татуирането с машинки - напълно прави сте. 

Татуировките в Калинга се дават за проявена смелост за мъжете воини и за красота при жените. Рисуването с мастило на специфичните за племето дизайни е символ не само на идентичност и родство, но има и духовно измерение, тъй като за татуировките баток се вярва, че осигуряват защита от гневни духове и начин за достъп до отвъдния живот.

Тази традиция на татуиране е била почти изгубена, тъй като филипинците са били обърнати към християнството по време на испанската колониална епоха. Традиционните татуировки баток оцелели само в по-отдалечените райони на Филипините, но малко по малко и те изчезнали заради модернизацията и западното влияние. Днес това е силно застрашена традиция.

„Провъзгласена за последния мамбабаток от своето поколение, тя е отпечатала символите на племето Калинга – означаващи сила, смелост и красота – върху кожата на хиляди хора, които са направили поклонение в Бускалан“, пише Vogue Philippines за изключителната Уанг-Од.

Хиляди туристи идват от далеч, за да посетят малкото планинско село Бускалан, където живее Уанг-Од, разположено на север от Манила в провинция Калинга, желаейки да се сдобият с характерните геометрични рисунки върху кожата им. Работата на Уанг-Од е вдъхновила ново поколение художници на баток във Филипините и САЩ, съобщава списанието.

По традиция изкуството може да се предава само на кръвни роднини, така че Уанг-Од обучава внучките си Елянг Уигън и Грейс Паликас от няколко години, за да запази практиката жива. Тя обаче смята да продължи да татуира, докато зрението ѝ позволява.

„Ще спра само когато вече не мога да виждам, за да мога да продължа да давам на хората знака на Бускалан, знака на Калинга.“ – казва Уанг-Од пред Vogue на родния си език.

Главният редактор на филипинското издание на Vogue, Беа Валдес, каза, че служителите са решили единодушно Уанг-Од да бъде на корицата. „Чувствахме, че тя представлява нашите идеали за това какво е красиво в нашата филипинска култура.” – каза Валдес – „Ние вярваме, че концепцията за красота трябва да се развива и да включва разнообразни и всеобхватни лица и форми. Това, за което се надяваме да говорим, е красотата на човечеството."

10 стилни жени, които доказват, че с възрастта ставаме по-красиви

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти