Защо всички българи трябват да знаят какво е елбетица?

елбетица
Снимка: Vezba.bg

Всички се гордеем с произхода и традициите си. народната музика ни разчуства, а народните носии ни изпълват с благоговение само когато ги гледаме.

Но познаваме ли ги истински? Вникнали ли сме в дълбокия смисъл на формите, които изобразяват древните вярвания на българите?

И каква е тази елбетица, за която става дума в заглавието?!

Елбетицата е в основата на много български шевици и орнаменти, изобразявани по ръкавите и яките на дрехите, както и в най-долната част на женските поли, разказват нашите приятели от Vezba.bg.

Това са местата, където са свършвали дрехите и се е вярвало, че там човек е най-уязвим. Затова за всички шевици и орнаменти се вярва, че притежават магична сила, която да закриля притежателя им от нечистите сили.

Среща се в различни варианти, като примери за това са растителните и животински мотиви. Елбетицата най-лесно може да се разпознае чрез двата кръстосани кръста, разположени един върху друг.

 

Колекция тениски 2017 Бродирана блуза с шевица 'Елбетица' от Граовска област край Перник. За поръчка от нас: www.vezba-bg.com

Публикувахте от VEZBA в Четвъртък, 19 януари 2017 г.

Има различни теории за символиката, вплетена в този символ. Най-общо казано е, че елбетицата символизира хармонията.

Двата кръста условно изобразяват четирите основни и четирите допълнителни посоки на света (север, юг, запад, изток, северозапад, североизток, югозапад и югоизток), съединяващи се в един общ стабилен център, който ги държи в синхрон.

По този начин се тълкува и идеята за кръговрата на природата – зима – север, лято – юг, пролет – изток, есен – запад.

В различните начини на изработка на елбетицата около един среден образ се нареждат по четири глави, разделени с по четири растителни форми.

 

Колекция тениски 2017 Бродиранa тенискa с шевицa Елбетица от Граовска област. За поръчка от нас: www.vezba-bg.com

Публикувахте от VEZBA в Събота, 14 януари 2017 г.

В някои варианти на орнамента персонифицирането на сезоните се вижда много ясно.

Елбетицата може да бъде открита и в конструкциите на старопрестолните столици Плиска и Преслав, както и в друга архитектура от тази и по-ранна епохи.

С течение на времето защитният характер на Елбетицата се преплита с естетичния и така тази везба се превръща в неизменна част от декорацията на българските народни носии от всички фолклорни региони.

Подобно е първоначалното предназначение и на накитите и по-специално на металните пафти на коланите от женската българска народна носия.

Те са се носили като защита точно на местата от човешкото тяло, през които се е вярвало, че могат да проникнат нечисти сили и духове.

Това са почти същите места, наричани чакри от източните народи, и през които според тях протича обменът между човешката и космическата енергия.

шевица
Снимка: БГНЕС

Добрата новина е, че има хора и днес, които продължават традициите на българската везба и успяват да я вплетат в съвременните ни дрехи и бижута. Вижте повече >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти