Защо вярваме в духове?

Защо вярваме в духове?
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Близо 42% от американците вярват в духове. Като познаваме българската народопсихология, тук процентите ще са над 90.

Защо сме толкова привлечени от свръхестественото, че виждаме скрити послания в облаците, разчитаме на чудеса и смятаме съвпаденията за нещо закономерно? Защо вярваме в духове?

Човешкото съзнание не може да приеме мисълта за абсолютния край на живота, точно както не можете да си представите в пълнота и какво значи „безкрайна“ Вселена.

За да намира успокоение по тази ужасно плашеща тема – смъртта, човекът си е изградил система от вярвания, че животът не прекъсва със смъртта, а продължава да съществува под друга форма.

За някои това е задгробния живот в рая, за други има прераждане и „град на душите“, за трети – прекъсва телесният живот, но духовете на хората продължават да обитават любимите си места на земята.

И тъй като мозъкът е „настроен“ на тази вълна, започваме да виждаме потвърждение на теорията си навсякъде.

Ако очакваш,че скоро след смъртта духът на близък човек все още е на земята, ще започнеш да виждаш лицето му в лицата на непознатите, ще чуваш само онези песни по радиото, които са му били любими и ще приемаш всичко това за знаци, че духът още е тук.

Това всъщност няма да е нищо повече от съвпадение и игра на мозъка, който събира отделни точки от пейзажа и ги превръща в конкретна картина – както облаците, които приличат на сърце или чудовище.

Искаме ли да видим нещо, мозъкът ни има способност да ни го „прожектира“ на фона на реалността. Случввало ли ви се е да се припознавате няколко пъти в непознати докато чакате някой да дойде на среща?

Затова и някои хора виждат духове – защото искат да ги видят,а не защото съществуват наистина.

Така твърдят рационалните обяснения на скептиците.

Хората, които имат категорични доказателства, че нещата не са само такива, каквито изглеждат, а има и свят, невидим за очите, определено няма да са на същото мнение... 

Още по темата: 

Какво е езотерист и как да се предпазим от шарлатани

Шаманското пътешествие на Стрелеца

Как да изгоним страховете си

Духовното пречистане - най-трудното възкресение за всеки

Тайната на 777 - ангелското число

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти