Защо известните масово започнаха да се заливат с кофи студена вода?

Защо известните масово започнаха да се заливат с кофи студена вода?
Снимка: netinfo

Ако през последните дни сте попаднали на видеа, в които виждате знаменитости да се заливат с кофи студена вода - това не е случайност, а включване в нова благотворителна кампания.

Как започна всичко?

Баскетболистът Пит Фрейтс публично се заля с кофа студена вода и предизвика всеки, който не последва примера му, да дари пари за фондацията ALS (ALSa.org), която се занимава с набиране на средства за страдащите от амиотрофична латерална склероза (бел. ред. самият Фрейтс бе диагностициран с тази болест през 2012 г.). След това, разбира се, дари пари за каузата, защото предизвикателството е с предимно закачлив елемент, за да се включат повече хора в разпространението на идеята.

Кой го последва?

Веднага след това предизвикателството стана масово явление - редица знаменитости, сред които певецът Джъстин Тимбърлейк, музикантите от "Дъ Руутс" (The Roots), телевизионната легенда Марта Стюарт и дори създателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг, направиха същото - заляха се с вода, но все пак не пропуснаха да дарят за кампанията.

Последният предизвика трима души, сред които и Бил Гейтс, с думите: "Имате 24 часа да се залеете с вода или да дарите 1000 долара".

Постепенно и неизвестни хора се включиха, за да дадат своя пример.

Сред останалите известни личности, които се включиха в предизвикателството са: Шакира, Жерар Пике, Дейвид Бекъм, Виктория Бекъм, Джордж Буш, Лейди Гага, Григор Димитров, Новак Джокович, Гуинет Полтроу и редица други.

По последна информация организацията, която подпомага хора с болестта на Лу Геринг, е събрала 15,6 милиона долара, а в сайта за микроблогинг "Туитър" за предизвикателството "Ледена кофа" са говорили над 118 хил. души. За справка - през изминалата година (до месец август) кампанията събира едва 1,8 милиона долара.

Инициативата не остана пренебрегната и в България, където голям брой български известни личности също масово започнаха да споделят в социалните мрежи снимки и клипове от тяхното поливане с кофа студена вода. Някои от тях обаче, като че ли не са разбрали правилно смисъла на кампанията и са възприели само нейната забавна и публична, но не и благотворителна страна.

А ето и едно видео, в което Бил Гейтс се подлага на предизвикателството "ALS Ice Bucket Challenge":

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти