Задава се първи по рода си еврейски фестивал

Всичко ще се случи в пространството пред НДК
Снимка: Thinkstock

Едни от най-талантливите представители на еврейската общност у нас ще представят разнообразието и същността на своята култура и бит на първото издание на фестивала "Шалом София", което ще се проведе на 15 септември (неделя) от 11,00 ч. пред Националния дворец на културата в столицата ни.

Проявата е напълно безплатна и е инициирана от Организацията на евреите в България "Шалом" с подкрепата на Столична община. Идеята на "Шалом София" е да се превърне в традиция, както е с подобни фестивали в Румъния и Унгария.

"Ние евреите, сме неразделна част от това общество и чрез тази инициатива протягаме ръка и искаме хората да ни опознаят още по-добре", коментира д-р Максим Бенвенисти, председател на ОЕБ "Шалом".

Във фестивалните палатки желаещите ще имат възможността да се потопят в еврейското кино, литература и знание.

Сред специалните гости на събитието са известните на международната сцена Амир Гвирцман и изпълнителите от "Amsterdam Klezmer Band", които са считани за посланици на еврейската музикална култура и се радват на голям интерес от страна на младите хора по света.

За най-малките гости организаторите са подготвили множество изненади и игри, които да запознаят децата по подходящ начин с най-любопитното от тази култура.

С помощта на всички желаещи в най-големия тиган в България известният тв кулинарен водещ Ути Бъчваров пък ще приготви огромна шакшука – еврейския вариант на миш-маша, а майстори-хлебари ще замесят и изпекат ритуален еврейски хляб, наречен хали.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти