Мистичните „бабини плитки“: забравените български поверия за косата и женската енергия

бабини плитки
Снимка: iStock

Не всяка жена има баба, която е била свързана с българския фолкор, но няма как нашата култура да не предизвика интерес у всяка от нас. Косата е важен елемент както за външността ни, така и за културната ни принадлежност. Дори и да не се интересувате от фолклор, може би знаете, че косата е била от особено значение за момата и омъжената жена в миналото. Тя е знак за хубост, здраве и достойнство.

В много народни песни се възхвалява женската светла коса„като свила“ или тъмна като „разоран угар“. Всяка промяна в косите бележи някакво събитие. Например, когато момичето се „замомее“, започва да се сплита на плитки. В някои краища, ако се сгоди, от една плитка, момата започва да сплита две. Обикновено е различен и броят на плитките според статуса на жената: четен е при момите, а нечетен е при омъжената жена.

► Магията на чипровските килими

Важно е било косата винаги да е сплетена, защото тогава да се появиш навън с разпусната коса е като да отидеш по пижама в офиса в днешно време. Освен това дългите разпуснати коси отличават демоничните същества като вили, юди и самодиви, а също и болестите, особено чумата – оттам и поговорката „чорлава като чума”.

8 успокояващи и заземяващи ритуала

Има, разбира се, доста по-специфични традиции и обичаи, свързани с косите, като „бабината плитка“.

В блога си PranaAna Анна споделя за собственото си пътуване към „бабините плитки“ и корените си.

Преди години търсенето и желанието да се докосна и разбера повече за корена си ме заведе на интересни места, а времето ми разказваше приказки за силата. В облеклата и в българската носия е заложено голямото познание за материя, цвят и форма. В носиите има и една част, която е винаги с нас, но за която рядко се говори, просто защото се вижда и всеки я носи на главата си. Това са нашите коси.

Всяка плитка е с различен цвят, често те не са еднакви нито по размер, нито по дължина, защото отделните плитки се принадлежали на различни жени от рода.

В този тип носии всяка възрастна жена е наплитала и добавяла своята плитка към носията, а на края на плитката е закачала и неизменния пендар (знак за плодородие и добър късмет).  В това действие съзираме нищо по-малко от позабравен ритуал за обединяване и предаване на силата в рода, свързана с женската енергия.

Носейки така косите, невестата има пряк достъп до енергията и мъдростта на предходните поколения и черпи сила за живот от своите предци по женска линия. Затова е и голяма благословия да получиш бабината плитка.

Бабините плитки даряват наследничките им с мъдрост и закрила, особено най-младите. Освен че е красива, тази орисия носи огромно културно значение, връзка с предците ни и родните ни места.

► Не сядайте на ъгъла на масата и не гответе в лошо настроение: вековните поверия на Фън Шуй

Където и да сте по света, търсете знанието на културата си. Не от патриотизъм, а от любов към различните култури, включително тази, в която сте попаднали, когато сте се родили, и благодарение на която сте се докоснали до такива изящества.

10 бабини мъдрости, които правят живота по-лесен

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти