Забележителна изложба в Добрич

Най-малката книга в света ще може да бъде видяна в Добрич
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Атрактивна частна колекция представя разнообразна и интересна информация за най-четената и най-превежданата книга в целия свят – Библията.

Колекцията е представяна в различни български градове, а в момента гостува и в регионалната библиотека "Дора Габе" в Добрич.

Изложбата "Библията от нейното възникване до днес" включва експонати, които са притежание на частния колекционер Стефан Пилц от Германия. Той вече повече от 10 години живее в България и се занимава с издателска дейност. Колекционерът каза, че експонатите са събирани в периода от 1986 г. до днес.

"Идеята да ги показвам в експозиция, придружена от тематично подредени информационни табла заимствах от Германия, където от 15 години се редят подобни изложби", каза Пилц. Той подчерта, че изложбата се показва пред широката общественост с образователна цел.

Целта е хората да получат повече информация за Библията - моята любима книга, книгата на книгите. Пристрастието ми е една от причините да реша да покажа колекцията. При гостуването в различни градове, колекцията се допълваше и сега включва между 200-300 експоната, поясни Пилц.

За по-доброто представяне на експонатите допринесоха лекциите пред информационните табла на гидове доброволци, които посветиха посетителите в малко познати детайли и факти, свързани с Библията – от създаването й до днес.

Всички граждани и гости на град Добрич ще имат възможност да видят изключително интересната изложба. Тя ще включва експонати като:

*най-малката печатна книга в света, която е малко по-голяма от лещено зърно и съдържа молитвата "Отче наш" преведена на 7 езика

*най-малката библия, която може да се чете само под микроскоп и е в мащаб 1 към 48 400 спрямо стандартните размери на книгата

*непромокаемо и компактно по размери издание на Книгата на книгите на руски език, която е давала утеха на затворените в лагерите в Сибир.

В експозицията присъстват и древни ръкописи на Библията, преводи на книгата на над 50 езика, модел на Ноевия ковчег в мащаб 1 към 100 и др.

Интерес предизвиква копие на пресата на Йоханес Гутенберг, на която през 1456 г. била отпечатана първата книга – Библията. Тази първа печатарска преса е изгоряла при пожар.

Копието, представено в изложбата, е правено по оригиналните чертежи на Гутенберг. Първият и единствен тираж е от 250 броя. От тях са запазени едва 48 издания, едно от които през 1987 г. е продадено на търг на японски колекционер срещу 10 млн. германски марки.

Всеки посетител на изложбата получи подарък – стих от Библията, отпечатан на печатарската преса на Гутенберг.

Изложбата гостува в регионалната библиотека в Добрич до 2 ноември. Входът е свободен. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти