За женското приятелство и Джулая

Касиел Ноа Ашер и Параскева Джукелова в "Джулай" (2013)
Снимка: Симон Варсано

Крeмена Димитрова

Който поне веднъж е преживявал Джулай, знае, че това е магически ритуал на връщане на надеждата. Не е просто напиване на брега на морето, нито просто посрещане на слънцето, не е просто поредния рокаджийски купон, много повече е.

Джулай включва пътуване – към морето и себе си, споделяне и съпреживяване на една и съща силна емоция заедно със десетки/стотици други, зареждане с нова вяра, че сме силни, готини и можем да продължим.

Джулая е нещо като Нова година по средата на годината, ама без ояждането и тъпата телевизия, без досадни роднини и луди комшии – само чист купон и много рок! Чалгаджиите не празнуват Джулай, не е в кръвната им група. Защото за един добър Джулай ти трябва – море, скъсани дънки, много бира, непукизъм и готина компания.

Най-новият български филм – "Джулай" (2013), продуциран от "Гала филм", чийто автор и режисьор е Кирил Станков, е носталгично преосмисляне на днешния скапан живот на едновремешните свободни духове. Неслучайно режисьорът избира да разкаже своята история през съдбите на три на пръв поглед обикновени жени – интелектуалката Дана (блестяща Касиел Ноа Ашер), алкохоличката Джу (изненадваща Параскева Джукелова) и невинната Лили (нежната Яна Титова).

Жената е по-чувствителна към несправедливостта и много по-склонна към промяна, а и по-силна, както се оказва и от сюжета на филма.

В тази история за пътуване, купон, откровения, свобода и болкa всеки преминава през своята малка голгота, за да открие истинските стойности на приятелството и надеждата.

На пръв поглед семплият сценарий разкрива малко по-малко пластове наслоено недоволство и красиви метафори. Поколението на 40-годишните лесно може да се разпознае в съдбите на героите, някогашните диви, млади и готови на промяна, са се предали на неслучващия се преход, потънали са в блатото на всекидевното си живеене и са се обезверили.

Случайната среща на някогашните приятелки Дана и Юлия и решението им да отидат да отпразнуват Джулая "като едно време" отприщва поредица от случки, показващи, че миналото не се връща, че настоящето е унищожило ценностите и че всеки се опитва да избяга в черупката си.

Естествено, като на кино, и тук става чудо и недоволството преобръща сюжета и ни поднася един неочакван и вдъхновяващ финал. С две думи – доброто побеждава!

Прекрасното женско актьорско трио нямаше да е така атрактивно без участието и на неколцина много колоритни актьори, отдавна станали любими на българската кино-аудиторияФилип Аврамов, Ицко Финци, Ованес Торосян и Стефан А. Щерев.

Макар и стъпващ върху доста болни теми от съвремието ни, филмът "Джулай" е направен с много любов и много чувство за хумор. Без излишни хватки и кино-претенции, той грабва зрителя с прекрасна актьорска игра, хубава музика (какво друго, ако не блус – дебют като филмов композитор на Васко кръпката) и много добро операторско око (небезивестният Рали Ралчев).

С "Джулай" вълната от хубаво бълграско кино продължава и има всички шансове да върне в салоните и най-скептичната към родното изкуство публика.

Филмът е по кината в София и още 10 града в страната от 8 май.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти