За умението да прощаваме

Част от спектакъла "Заминавам" на Алексей Слаповски
Снимка: Симон Варсано

Крeмена Димитрова

Наближава Сирница или Заговезни – денят, в който даваме и искаме прошка от близките си, денят, в който се подготвяме за дългите великденски пости, денят, който ни кара да се замислим над делата и думите си. В духа на приближаващия празник, избрах за вас три прекрасни спектакъла, които по различен начин стъпват върху темата за прошката, защото, скъпи дами и господа, нищо не е по-трудно и велико като признаването на греха и прощаването му.

Скоро имахме повод да говорим за неочаквания чар на кукления театър за възрастни покрай спектакъла "Жената с главно "М", и ето, за да затвърдим наученото, ви предлагам още едно вълшебно представление в този жанр.

Препоръчвам горещо и от сърце "Бурята" от Шекспир на невероятния тандем Катя Петрова и Рин Ямамура. За тези, които не я познават, Катя Петрова е режисьорът на незабравими спектакли като "Ние, врабчетата", "Приказка за скитника-крал" и "История за чайка и банда котараци". Нейният уникален запомнящ се почерк да прави от всичко театър ще ви плени и зареди с непоправим детски оптимизъм и творческо отношение към предметния ни свят.

Историята в "Бурята" е интерпретирана безброй пъти, но е хубаво отново да си припомним за силата на прошката, независимо колко голям е грехът на близките ни. Ще си позволя да цитирам режисьора: "Когато бяхме малки, играехме с маски. По-късно, когато пораснахме, всеки от нас си сложи маска, онази маска, която до такава степен ни преобрази и ни деформира, че не приличаме на себе си. И понякога забравяме кои сме, какви сме...

"Бурята"  е спектакъл за Просперо и неговия свят. За желанието му да примири непримиримото, да свърже мечтите с действителността, да уреди делата си с това, което наричаме реалност. Това е горчива приказка за човека, за амбицията му да господства над света и другите хора. За злодеянията му, за вътрешните борби в самия него, за кошмарните му сънища, излезлите демони, но и за прошката и покаянието като единствен начин да се възстанови хармонията, да утихне бурята и изгрее отново слънце. Тогава, когато човек се отказва от желанието за възмездие заради стореното зло, освобождава се от илюзиите си, от гордостта, от гнева..."

Не си мислете, обаче, че представлението е сериозно и поучително, напротив, то е пълно с хумор и изненади. Голям принос за това има и работата на художника. Удивителна и запомняща се е сценографията и цялата визия на спектакъла, родени от японската фея Рин Ямамура, която тържествено обещавам да ви представя като личност отделно, защото тя е толкова приказно прекрасна!

Прошката е главото събитие и в най-новата премиера в театър 199 "Валентин Стойчев" спектакълът по наградената с Пулицър пиеса на Дейвид Линдзи-Абер - "Заешка дупка". Въпреки че има прекрасен филм с Никола Кидман в главната роля, истинско предизвикателство е да видите тази покъртителна история на живо, най-вече заради страхотния актьорски състав – Кристина Янева, Меглена Караламбова, Валери Йорданов, Елена Телбис и Асен Мутафчиев.

Воден от веруюто, че "онова, което най-силно смущава душата на човека, е най-значимата тема в изкуството", американският драматург, сценарист и либретист Дейвид Линдзи-Абер разказва историята на едно семейство, което се опитва да живее със скръбта по нелепо загиналото им дете и най-вече за силата на прошката на майката и величието на любовта към ближния. Една брилянтно написана пиеса, в която няма гръмки и ефектни обрати и драматургични хватки, а кротко, но дълбоко взиране в душата на човека и магическата мощ на опрощението.

Вижте как Ивайло Христов е видял това средностатическо американско семейство с всичките му делнични тревоги, със симпатичните му дребни грешки и огромния запас от любов, който уви, всеки един от членовете му потиска в себе си.

Още Edna обещаваща премиера, този път в Малък градски театър зад канала, а спектакълът дело на младия и талантлив пистел и режисьор Петър Денчев.

"Заминавам" от Алексей Слаповски е ексцентрична комедия, в която на един средностатически мъж на средна възраст мъж му писва от дребнавостта на живеенето, от клишето на всеки изминал без полет ден и решава да замине. Възможно ли е, обаче, да тръгне ей така, да бъде свободен, да намери себе си? Оказва се, че колегите, жената, бившата, настоящата, и тайно влюбената, майката и кой ли още не, са воденични камъни, тласкащи към дъното клетия човек. Спектакълът задава по умен, но и забавен начин въпроса - кое е това, което така отчаяно ни закотвя в делника и в прозата.

"Заминавам" разказва историята на отчаяния копнеж по свободата и невъзможността да се измъкнеш извън всичко онова, което те определя и е част от твоя собствен живот. И по този начин се докосва до един основен въпрос за съвременното общество: на кого принадлежим и доколко разполагаме със себе си." – споделя Петър Денчев в търсене на ключа към тази толкова трудна задача. В съучастие с Теодора Лазарова - сценография и костюми, и актьорите Петър Калчев, Никола Мутафов, Владимир Димитров, Иван Петрушинов, Ирини Жамбонас, Василена Атанасова, Весела Бабинова, Илка Зафирова, Владимир Зомбори.

Нужно е да простим първо на себе си, за да преборим кризите си, несигурността и колебанията, за да приемем близките си, и обкръжаващите ни, с лекота и без страх. Копнежът да заминем, да зарежем всичко, да си вземем шапката е точно това – страхът да признаем кои сме и невъзможността да си простим.

И трите спектакъла по свой уникален начин ни напомнят, че най-голямата и трудно постижима добродетел е умението да прощаваме. В навечерието на Сирница, когато християнският свят се подготвя да посрещне чудото на възкресението, е най-важно да се научим на прошка.

Изкуството и в това отношение ни дава едно рамо, като ни показва, че това е възможно!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти