“Жената с главно “M” и “Разкази от бъчвата” – II част

“Жената с главно “M” и “Разкази от бъчвата” – II част
Снимка: Столичен Куклен театър

Крeмена Димитрова

Ходите ли на театър? А на куклен театър? Ама без децата? Да, в София има място, където се играят страхотни спектакли с кукли, но за пораснали. Това е същото място, където сте ходили като деца и/или водите днес вашите потомци. Това е Столичен куклен театър.

Традицията да се правят спектакли за възрастни там не е от вчера. Легендарни творци са се впускали в този изключително труден жанр – Любен Гройс, Юлия Огнянова, Иван Теофилов, Атанас Илков, Яна Цанкова, Теди Москов, Катя Петрова. Вече има и ново поколение млади режисьори, изкушени от театъра с кукли за пораснали - Веселка Кунчева, Петър Пашов – младши, Магдалена Митева, Димитър Стефанов. В Стара Загора от години пък се провежда “Пиеро” - международен фестивал на кукления театър за възрастни.

От известно време насам из София и страната тайнствен двойник на Капитан Джак Спароу броди и разказва чудни истории за любов, приключения и битки, скрит в една дървена бъчва. Чаровният Димитър Иванов е автор и изпълнител в пленителния моноспектакъл с актьор и кукли “Разкази от бъчвата”. Вдъхновен от успеха на тази авантюра, Митко посяга да напише и втора част на бъчвените разкази.

И ако в първия спектакъл темата е “Съществува ли любовта?”, то в новата постановка се говори за вечната битка между Любовта и Страха. Нещо повече – не са ли това двете лица на едно и също нещо, може ли едното да съществува без другото?

За трудната задача да ви убеди в отговорите, които намира, превеждайки ви през чудни места заедно с неповторими и забавни герои, Митко е повикал и верен екипаж. Капитанската фуражка е поверена на режисьора Димитър Стефанов, музиката на Мартин Каров, сценографията и куклите на Димитър Димитров, а на сцената редом с него се бият, преследват и обичат Ивет Лазарова, Ина Вангелова, Димитър Тодоров, Георги Стоянов, Христо Димитров и Стефан Димитров.

Актьорите умело боравят с телата си, с куклите и с условната среда, която по принцип кукленият театър създава. За пореден път се убеждаваме колко талант и труд се изисква, за да предадеш душа дори на парче дъска.

“Жената с главно “М” е разбира се шега, а не грешка в граматиката, но няма да издавам тайната какво се крие зад това. Иначе сюжетът следва класическата схема с влюбване, отвличане, битки и перипетии и …хепиенд. По пътя имаме една смешна двойка коментиращи пияници Джон и Уил, напомнящи ни много старците от Мъпет Шоу, имаме дори Хор, който указва местата на действие и поредността на сцените. На финала, освен че влюбените се откриват, а отвлечената девойка е спасена, имаме и философски завършек с един много неочакван обрат.

С много чувство за хумор, пародиране на клишета и лафове, в атмосфера на приключения и авантюризъм, с въображение и любов, този спектакъл ще ви зареди с много смелост и вяра в невъзможните неща. Сигурна съм, че ще се хареса и на най-претенциозните от вас, стопявайки като снежинка върху детско носле всичките ви предразсъдъци.

Авторите пуснаха в мрежата и няколко забавни подгряващи клипа, съвсем в духа на кино трейлърите: 


Трейлър на “Разкази от бъчвата” – II част


Трейлър на “Жената с главно “M”

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти